Lapid kormányzása idején nem épülnek új települések a nyugati parton

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Bár a meglévő települések terjeszkedhetnek, de kormányzása idején új települések nem épülnek Ciszjordániában / a nyugati parton – közölte Jair Lapid izraeli miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott párizsi tárgyalásán a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerdai híradása szerint.

Macron és Lapid Párizsban (Fotó: Amos Ben Gershom/ Izraeli kormány sajtóirodája)

A keddi egyeztetésen Lapid nem zárta ki találkozó lehetőségét Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, jóllehet hangsúlyozta, hogy “nem a találkozók kedvéért tart találkozókat”, hanem azért, hogy hazája számára pozitív eredményeket érjen el – tájékoztatott a Walla című híportál.

A palesztinok kapcsán úgy vélte, “a franciák kérdései jogosak, és nézeteltéréseink vannak arról, hogy mit kellene tenni a palesztin kérdésben, de értik, mit tehet meg a kormány és mit nem” – mondta Lapid a ynet hírportál értesülése szerint utalva az átmeneti kormányokra vonatkozó jogi, és a sokpárti, baloldali, centrista és jobboldali, valamint egy arab pártból felállt kormány politikai korlátaira a jelentős döntések meghozatalában.

Mindemellett a miniszterelnök elmondta, hogy az izraeli-palesztin viszály ügyeiről is megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel párizsi tárgyalásán.

Korábban külügyminiszterként Lapid legalább kétszer találkozott Abbász közeli tanácsadójával, a Rámalláh Jeruzsálemhez fűződő kapcsolataiért felelős Husszein as-Sejkkel, akit egyébként a 80 éves Abbász egyik lehetséges utódjának tartanak.

Naftali Bennet egyéves kormányzása idején Beni Ganz védelmi miniszter kétszer találkozott Abbásszal, s mindkét megbeszélés után Izrael teljesítette a palesztinok néhány kérését.

A múlt héten kormányfői posztjáról leköszönt jobboldali politikus, Naftali Bennett ellenzi a palesztinokkal folytatott béketárgyalások megújítását, és nem volt hajlandó találkozni Abbásszal – szemben  a centrista Van Jövő (Jes Atíd) pártot vezető Lapiddal.

Lapid ugyanakkor az év elején, a rotációs megállapodás nyomán akkor még 2023 augusztusára ígért miniszterelnöki tisztségére utalva azt hangsúlyozta, hogy nem fogja drámai módon megváltoztatni Bennett Rámalláhhal kapcsolatos politikáját.

Lapid átmeneti kormánya élén a múlt héten vette át a miniszterelnöki posztot a Naftali Bennett volt miniszterelnökkel kötött hatalommegosztási megállapodás részeként, miután a 24. izraeli parlament, a kneszet feloszlatta magát, és választásokat írt ki november 1-jére. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]