Lapid izraeli miniszterelnök a jordán királlyal tárgyalt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael és Jordánia kapcsolatainak fejlesztéséről tárgyalt az izraeli miniszterelnök és a jordániai király Ammánban szerdán – írta a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. Jaír Lapid kormányfőként először tárgyalt II. Abdalláhhal.

Lapid és II. Abdállah jordán király (Fotó: Haim Zach / Az izraeli kormány sajtóirodája)

II. Abdalláh újból megerősítette, hogy létre kell hozni a politikai kereteket az igazságos, átfogó és tartós, a kétállami megoldáson alapuló béke eléréséhez a palesztinok és Izrael között. A király az általános nyugalom fenntartásának szükségességéről is beszélt, valamint arról, hogy tiszteletben kell tartani Jeruzsálem történelmi és jogi status quóját, az iszlám és a keresztény vallás szent helyeit.

Ammánban, szokatlan diplomáciai gesztusként, a jordániai zászló mellett elhelyezték az izraeli zászlót is – emelte ki a ynet.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleményében hangsúlyozta, hogy a hosszú találkozó meleg légkörben zajlott, és az államférfiak közösen ebédeltek. Megvitattak számos lehetőséget, amelyekkel újabb tartalommal tölthetik meg a két ország közötti békeszerződést és javíthatják a nemzeteik közötti hosszú távú kapcsolatokat.

A vezetők több kétoldalú projekt felgyorsításáról egyeztettek: Jordániában naperőművet építenek, amelynek energiája Izraelt szolgálja, Izrael pedig tengervíz sótalanító létesítményt épít Jordániának. Közös ipari parkot hoznak létre, együtt fejlesztik a turizmust a Vörös-tengernél, együttműködnek az élelmezésbiztonság érdekében és fejlesztik a közlekedési kapcsolatokat.

Izrael és Jordánia 1994-ben kötött békét, és azóta szoros a biztonsági együttműködésük. A kapcsolatok az elmúlt évtizedben némileg megromlottak, részben a jeruzsálemi Al-Aksza-mecsetnél történt incidensek, részben az izraeli települések terjeszkedése miatt a Jordániától 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában. (MTI Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]