“Krakkói pizsamások”-nak nevezte az auschwitzi deportáltakat – elítélték

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Ismét elítélte egy francia bíróság Dieudonné francia humoristát rasszizmus miatt: a provokatív kijelentéseiről ismert előadó csütörtökön 10 ezer eurós pénzbüntetést kapott, amiért egy 2017-es szkeccsében “krakkói pizsamásoknak” nevezte az auschwitzi haláltáborba deportáltakat.

Dieudonné korábbi provokatív gesztusa: bemutatja a neonáci quenelle gesztusát a youtube-on, ami hozzájárult letiltásához.

A saját otthonában 2017. június 17-én rögzített felvételen elhangzottakat a közép-franciaországi Chartres bírósága sértőnek minősítette a holokauszt zsidó áldozataival szemben.

A bíróság mellékbüntetésként arra is kötelezte a humoristát, hogy 8 ezer eurós kártérítést fizessen két, antiszemitizmus ellen küzdő egyesületnek, amelyek a per felperesei voltak.

Június 22-i meghallgatásán Dieudonné “sértőnek, sőt obszcénnek” nevezte, hogy azért idézték be a bíróságra, hogy a szkeccseiről beszéljen. Ügyvédje, Isabelle Coutant-Peyre pedig arra hivatkozva vitatta az eljárás jogosságát, hogy a jelenetet nem nyilvános helyen, hanem egy magánlakásban adta elő Dieudonné. A védő az elhangzott szavakat is vitatta.

A kameruni fekete bőrű apától és breton anyától született 54 éves Dieudonné M’bala M’bala az 1990-es években antirasszista humorista volt, népszerű szkeccseket írt, amelyeket a gimnáziumban megismert barátjával, a zsidó Elie Seimounnal adott elő.

A duó szétválását követően vált az “anticionizmus” harcos aktivistájává, 2010 óta a francia média, politológusok és politikusok antiszemita figuraként tartják számon. Tucatnyi elítélő bírósági végzés született ellene antiszemita gyűlöletbeszéd címén, de a több tízezer euróra rúgó büntetéseket nem fizette be, így már adócsalás miatt is eljárás indult ellene, augusztusban pedig a közösségi oldalakon minden hivatalos oldalát és fiókját letiltották. (MTI)

[popup][/popup]