Az antiszemita agitátor lekerült a Facebookról is

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Egy hónappal azután, hogy csatornáját – antiszemita tartalmak sorozatos posztolásáért – eltávolították a YouTube-ról, Dieudonnét a Facebook és az Instagram is leparancsolta, hasonló okokból.

Dieudonné egy videóklipen, melyen sárga mellényben támogatást kér a rá kirótt pénzbüntetés összegyűjtéséhez (forrás: Youtube)

„Veszélyes személyekkel és szervezetekkel kapcsolatos politikánkkal összhangban letiltottuk Dieudonné M’Bala M’Balát a két közösségi platformról” – szól a cég nyilatkozata. „A végleges letiltást mindig gondosan mérlegeljük; azoknak a személyeknek és szervezeteknek, amelyek másokat milyenségükért támadnak, nincs helyük a Facebookon vagy az Instagramon.”

Az eltávolítás azt jelenti, hogy Dieudonné kapcsolata megszakad 1,3 millió követőjével a  Facebookon – miután 400.000 felhasználót veszített a YouTube csatorna június 30-i bezárásával.

Dieudonné bemutatja a quenelle-t a youtube-on

Dieudonnét – akit kitiltottak többek között az Egyesült Királyságból, Kanadából és Belgiumból – számos alkalommal beperelték Franciaországban gyűlöletbeszédért és Holokauszt tagadásért. Együttműködik a neonáci Alain Sorallal, és – míg élt – életében támogatta Robert Faurisson Holokauszt tagadót. Emlékezetes a hatmillió zsidó áldozaton gúnyolódó “Shoananas” c. dala és ő találta ki a “quenelle” néven elhíresült és 2013 óta terjedő neonáci köszöntést.

A Facebook határozatát egy francia miniszter, antirasszista csoportok, zsidó szervezetek üdvözölték. Francis Kalifat, a francia zsidóság ernyőszervezete (CRIF) elnöke a helyes irányba tett fontos lépésként értékelte, „amikor a biztonságos interneten nem lesz helye a gyűlölet hirdetésének.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, Dieudonné, facebook, letiltás

[popup][/popup]