Közel-keleti béketárgyalások – Ashton: kézzelfogható közelségbe került a konfliktus lezárása

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

 

Kézzelfogható közelségbe került a közel-keleti konfliktus végleges lezárása – vélekedett szerdán Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az újrakezdett izraeli-palesztin közvetlen tárgyalások első, washingtoni fordulója után.

Brüsszelben közzétett nyilatkozatában Ashton felszólította “mindazokat, akik tárgyalásos rendezést szeretnének látni”, hogy támogassák a megbeszéléseket folytató feleket.

cathrine_ashton

 

Az uniós főképviselő emlékeztetett arra, hogy az EU következetesen síkraszáll az úgynevezett kétállami megoldásért, vagyis azért, hogy Izrael állam biztonságának szavatolása mellett létre kell hozni a palesztinok államát is. Ennek szellemében üdvözölte az izraeli-palesztin közvetlen tárgyalások újrafelvételét, és méltatta a John Kerry amerikai külügyminiszter által kifejtett erőfeszítéseket, amelyek megítélése szerint a tartós béke felé vezető úton döntő jelentőségű lépéshez vezettek.

Catherine Ashton hangsúlyozta, hogy az EU mind Izraelnek, mind a palesztinoknak megbízható barátja, és hogy a tárgyalások felvétele lehetővé teszi az unió kapcsolatainak további bővítését mindkét féllel.

[popup][/popup]