Koszovó nagykövetséget nyitott Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Nagykövetséget nyitott Koszovó vasárnap Jeruzsálemben – közölte a pristinai külügyminisztérium. A tájékoztatás szerint a rövid ceremónián felhúzták a koszovói nemzeti zászlót a diplomáciai képviselet épületére.

Koszovói rendőr Pristinában február 1-én. A járvány miatti lezárások következtében Meliza Haradinaj-Stublla koszovói külügyminiszter és az izraeli külügyek irányítója, Gabriel Ashkenazi március 14-én digitálisan írták alá a megállapodást. (AP Photo/Visar Kryeziu)

Koszovó és Izrael február elsején írt alá dokumentumokat arról – írja az MTI -, hogy felveszik egymással a diplomáciai kapcsolatokat. A koronavírus-járvány miatt a ceremóniát virtuálisan rendezték meg.

A járvány miatti lezárások következtében Meliza Haradinaj-Stublla koszovói külügyminiszter asszony és az izraeli külügyek irányítója, Gabriel Ashkenazi március 14-én digitálisan írták alá a megállapodást.

A Koszovóval kötött megállapodás része a szeptemberben kezdődött folyamatnak, amelynek során Donald Trump korábbi amerikai elnök adminisztrációja segítségével Izrael több arab és muszlim országgal kötött úgynevezett Ábrahám-megállapodásokat a diplomáciai kapcsolatok rendezéséről. Trump szeptemberben jelentette be Koszovó és Izrael kapcsolatának normalizálását a Koszovó és Szerbia közötti gazdasági megállapodás részeként.

Koszovó függetlenségének elismeréséért cserébe a többségében muszlimok által lakott balkáni ország Jeruzsálemet ismerte el a zsidó állam fővárosának. A szintén Ábrahám-megállapodásokat kötött Egyesült Arab Emírségek, Marokkó és Bahrein ugyanakkor nem ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Törökország vasárnap élesen bírálta a koszovói nagykövetség megnyitását. Az ankarai külügyminisztérium felelőtlen és illegális kezdeményezésről beszélt.

Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

[popup][/popup]