Kossuth-díjban részesültek a Saul fia alkotói

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Kossuth-díjban részesültek a Saul fia alkotói Erdély Mátyás operatőr, Nemes Jeles László filmrendező és Röhrig Géza író, költő, színművész. Az elismerést ünnepélyes körülmények között kedden a Parlament kupolacsarnokában vették át a művészek.

kossuthdij_saulfia_03_15 foto Illyes Tibor MTI

(Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Erdély Mátyás operatőr, a mai magyar filmművészet rendkívüli világsikert hozó műve, a holokauszt tragédiáját egyéni látásmóddal, formabontó megközelítéssel megjelenítő film, a Saul fia megalkotásában nyújtott kivételes operatőri munkája elismeréseként vehette át az elismerést.

Nemes Jeles László filmrendező, forgatókönyvíró, a mai magyar filmművészet rendkívüli világsikert hozó műve, a holokauszt tragédiájának egyéni látásmódú, alapvető emberi sorskérdéseket is felvető megközelítésén túl az egyetemes tragédiában az egyéni sors törékenységét megmutatni képes film, a Saul fia megalkotásában nyújtott egyedülálló filmrendezői és forgatókönyvírói munkája elismeréseként részesült a Kossuth-díjban.

Röhrig Géza író, költő, színművész, a mai magyar filmművészet rendkívüli világsikert hozó műve, a holokauszt tragédiáját egyéni látásmóddal megjelenítő film, a Saul fia megalkotásában nyújtott kivételes, az embert az embertelenségben ábrázolni képes színészi munkája elismeréseként érdemelte ki a rangos elismerést.

A Saul fia megszólítja és gondolkodásra készteti a nézőit, és nem egy készen kapott történelem olvasatot ad – fogalmazott Erdély Mátyás, a nemrégiben Oscar-díjat nyert Saul fia című film operatőre.

Röhrig Áder Orbán

„Alapvető szándékunk volt a film készítése során, hogy őszintén fogalmazzunk a magyar történelem ezen szakaszáról és ne leegyszerűsítő, esetleg demagóg válaszokat adjunk. Kérdéseket vetettünk föl, amelyekre a néző saját maga adhatja meg a feleleteit” – fogalmazott Erdély Mátyás.

Hozzátette: „fontosnak tartom, hogy a közös történelmi emlékezetet ne tegyük napi célok és ideológiák eszközévé és bízom abban, hogy a filmünk lehetőséget ad egy új társadalmi diskurzus kibontakozására”.

Számomra a díj és a magas magyarországi nézőszám együtt képvisel értéket – fogalmazott Nemes Jeles László, a nemrég Oscar-díjjal jutalmazott Saul fia rendezője.

„Túl azon, hogy a film az örök emberi lélek mélységeibe tekint, arra törekedtem, hogy egyetlen ember arcán és sorsán keresztül személyessé és megragadhatóvá váljon a felfoghatatlan” – fogalmazott a rendező.

Nemes Jeles László arra hívta fel a figyelmet, hogy “hét évtizeddel a borzalmak megtörténte után nálunk még mindig rengeteg a kibeszéletlen kérdés vagy rosszabb esetben a hazug válasz. Hiszek abban, hogy az őszinte szembenézés a múlttal az áldozatok és a vétkesek szempontjából egyaránt fontos”.

Ha a Saul fia elindít egy ilyen folyamatot és a közös múltunkat nem aktuális politikai érdekek fogják kényük-kedvük szerint megszólaltatni vagy elhallgattatni, akkor elértük ezt a célt – közölte Nemes Jeles László.

Túlzásnak érzem a Kossuth-díjat, azon leszek tehát, hogy legalább utólag megérdemeljem – közölte Röhrig Géza író, költő, színész, a nemrég Oscar-díjjal jutalmazott Saul fia című film főszereplője.

„Köszönet elsősorban a magyar adófizetőket illeti. Az ő munkájuk nélkül nem jöhetett volna létre sem a film, sem a díj” – fogalmazott Röhrig Géza.

451070_nemes_jeles_laszlo_es_rohrig_geza_is_ott_volt_a

Kossuth-díjat hónuk alá csapva mentek tüntetni Nemesék

A Saul fia főszereplője szerint „fölemelő egy Kossuthról elnevezett díjat átvenni, hisz ő egész életével Bibó tézisét példázta: demokrata az, aki nem fél. A magyar nemzet e csodálatos napján mi mást is kívánhatnánk, mint minél több hozzá hasonlatosan bátor demokratát”.

Címkék:Nemes Jeles László, Röhrig Géza, Saul fia

[popup][/popup]