Kormánytámogatással erősíti pozícióit a csengelei kóser vágóhíd

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Magyarország lett az európai kóser húsellátás egyik központja a világjárvány alatt.

A vágóhíd átadó ünnepsége 2017-ben (Fotó: logosztika.com)

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a magyar kormány együttműködésével magyarországi vágóhíd látja el az európai kóser piac jelentős részét a világjárvány alatt, kétszáz munkavállaló megélhetését biztosítva.

Az EMIH közleménye szerint a kóser élelmiszer-ellátásban világszerte komoly visszaesések tapasztalhatók a koronavírus miatti intézkedések következtében. Az európai zsidó közösségek kóser húskészletei csökkenésének egyik fő oka, hogy az életbe lépett utazási korlátozások miatt a kóser vágásra szakosodott sakterek nem tudtak visszautazni a vágóhidakra. További problémát okoz a járványügyi előírásoknak megfelelő logisztika kialakítása, így a legtöbb európai üzem átmenetileg bezárásra kényszerült. Az EMIH közbenjárására a magyar kormány engedélyével az elmúlt hetekben hat sakter, azaz kósersági felügyelő, rabbi és metsző érkezett a csengelei vágóhídra, az európai kóser húsellátás segítése érdekében. A rabbik a COVID-19 járvány járványügyi előírásait betartva, negatív teszttel érkeznek az országba. A héten további hat sakter érkezését várják. A csengelei vágóhídon 2020 végéig, a várakozások szerint közel 1 millió kóser baromfit vágnak le, ez a teljes európai kóser piac közel 40%-át teszi ki.

„Ilyen történelmi időszakban, amikor egy világjárvány nem csak felbecsülhetetlen gazdasági és társadalmi károkat okoz, de hozzájárul az antiszemitizmus erősödéséhez világszerte, igazán jelentős gesztus, hogy a magyar kormány nyitottságot mutatott és hozzájárult az európai kóser húsellátás zavartalan működéséhez” – mondta Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség, az EJA vezetője.

„Az európai kóser húsellátás régen látott kihívással kellett, hogy szembenézzen a világjárvány következtében.  A magyar kormány közreműködése, mindamellett, hogy pozitív gazdasági hatása van, szimbolikus jelentőségű, hiszen míg a világon egyre erősödik az antiszemitizmus, addig Magyarország példát állít a jelenséggel szemben” – tette hozzá Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

(EMIH-közlemény)

Címkék:CSengele, Kóser piac

[popup][/popup]