Kormányellenes tüntetők kajakkal, búvárruhában, úszva próbálnak eljutni Netanjahu tengerparti házához

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A haditengerészet tüntető tartalékosait a miniszterelnök rezidenciájához közeli Caesarea strandjánál a miniszterelnök biztonsági emberei és a helyi rendőrség visszafordították.

Fotó: Twitter

A kormány igazságügyi reformját ellenző tüntetők pénteken megpróbálták vízi úton elérni Benjamin Netanjahu miniszterelnök magánházát Caesarea tengerparti városban.

A tüntetők, akiket a haditengerészet veteránjai és a hadsereg tartalékosainak “Brothers in Arms,” néven ismert csoportja vezetett, kajakokkal és úszva érkeztek meg az északi város Netanjahu háza közelében lévő tengerparti szakaszára.

Videofelvételen látszott, amint a tüntetők egy- és többszemélyes kajakokban eveztek a parton, izraeli zászlókkal a kezükben. Más résztvevők búvárruhában és egyéb búvárfelszerelésben érkeztek a strandra.

Megközelítették Netanjahu házát, de a helyi rendőrség és a miniszterelnök biztonsági emberei eltávolították őket a helyszínről.

A bűnüldöző szervek szerint az aktivisták illegális tüntetést tartottak.

A haditengerészeti tartalékosokból álló tüntetők azt mondták, hogy a demonstrációt azért rendezték, hogy közöljék Netanjahuval: „le kell állítani az igazságügyi reformokat”.

A haditengerészet veteránjainak egy csoportja már korábban vízre szállt, hogy a kormány elleni országos tüntetések részeként elzárják Haifa kikötőjének, Izrael egyik legfontosabb nemzetközi tengeri csomópontjának bejáratát.

Más tüntetők is kreatív eszközökkel tiltakoztak a koalíció vitatott törvényhozási törekvései ellen, egy nappal azután, hogy a koalíció határozottan elutasította Isaac Herzog elnök igazságügyi reformra vonatkozó alternatív javaslatát.

A tüntetéseken rendszeresen megjelentek „A szolgálólány meséje” című disztópikus regény és tévésorozat szereplőinek öltözött aktivisták. A regényhez hasonló sötét jövő elé néz az ország, ha a kormány megvalósítja terveit – hangoztatják a tüntetők, ami szerintük különösen a nőkre nézve igaz.

“Szolgálólányok” vonulnak Tel-Aviv utcáin (Forrás: Twitter)

Margaret Atwood, a regény szerzője csütörtökön a Twitteren azt írta, hogy a Tel-Aviv egyik utcáján alakzatban vonuló, regényéből ismert jelmezbe öltözött tüntetők képe “megdöbbentő”.

Egy másik szokatlan tiltakozó akcióban csütörtökön a tüntetők egy széles, élénkpiros vonalat festettek a jeruzsálemi Legfelsőbb Bírósághoz vezető utcára, mondván, hogy ez a bíróságok függetlensége és a szólásszabadság közötti közvetlen kapcsolatot szimbolizálja. A rendőrség közölte, hogy öt embert tartóztattak le közvagyon megrongálása miatt.

Egy másik csoport “katonai toborzóközpontot” állított fel az önkormányzat épülete előtt az ultraortodox Bnei Brak városában. A legtöbb ultraortodox férfi ugyanis nem teljesít katonai szolgálatot, és koalíciós pártjaik e mentesség törvénybe iktatását tűzték ki célul.

Rehovotban a tüntetők homokzsákokkal vették körül a helyi bíróság épületét, mondván: megvédik a bíróságot „az államcsínyre készülődő bűnözőktől”.

Times of Israel

[popup][/popup]