Koppenhága: lövöldözés a zsinagógánál

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Miután nem sikerült agyonlőnie a Mohameden élcelődő karikaturistát, a zsinagógára nyitott tüzet a merénylő.

Fotó: CNN

A zsinagógánál meggyilkolt önkéntes biztonsági őr neve Dan Uzan, izraeli apától és dán anyától származó 37 éves férfi.  Ezt az információt hozta nyilvánosságra az izraeli külügyminisztérium.

Valószínűleg mind a szombat délutáni, mind az éjfél utáni koppenhágai fegyveres támadást az a férfi követte el, akit a rendőrök vasárnap kora reggel agyonlőttek a Norrebro kerületi pályaudvar mellett – közölte sajtótájékoztatón a dán rendőrség.

“Úgy gondoljuk, hogy a két támadást ugyanaz a tettes követte el; az illetőt a rendőrség lelőtte a norrebrói pályaudvarnál” – mondta Torben Molgaard Jensen rendőr-főfelügyelő. A nyomozás első eredményei alapján a férfin kívül más fegyveres nem vett részt egyik támadásban sem.

Tűzpárbajban agyonlőtt egy férfit a dán rendőrség vasárnap Koppenhágában, a szombat délutáni és a zsinagógánál történt éjszakai lövöldözések helyszínének közelében, a Norrebro kerületi pályaudvar mellett.

A férfi tüzet nyitott rendőrökre a pályaudvarnál, mire ők golyózáport zúdítottak rá.

A két korábbi lövöldözésben – amelyek egyikét egy kulturális rendezvényen, a másikat egy zsinagógánál követték el – két polgári személy meghalt, és öt rendőr megsebesült. A pályaudvari incidens közvetlen előzménye, hogy ott a rendőrség megfigyelés alá vett egy épületet. A tűzpárbajban rendőrnek nem esett bántódása – közölte a rendőrség a Twitteren.

Lövöldözés a zsinagógánál

Egy embert fejen lőttek, és két rendőr megsebesült vasárnap hajnalban Koppenhágában, egy zsinagógánál – jelentette be a dán rendőrség.

A hatóságok egyelőre nem tudták megerősíteni, hogy az újabb támadás összefüggésben van-e a szombat délutáni lövöldözéssel, amelyet szintén a dán fővárosban, egy kulturális központban követtek el a szólás szabadságáról tartott rendezvény közben, és amelyben egy férfi meghalt, három rendőr megsebesült.

A dán rendőrség fotója a feltételezett merénylőről

A dán sajtó szerint az éjjeli támadást követően egy metró- és egy vasútállomást is kiürítettek a közelben. A zsinagógához a lövöldöző az első jelentések szerint gyalog érkezett, majd hasonló módon elmenekült a helyszínről. A rendőrök egyike a karján, a másik a lábán sebesült meg.

A koppenhágai rendőrség a lövöldözések után igyekezett megnyugtatni a lakosságot, hogy jelentősen fokozta jelenlétét a fővárosban, és szigorúan ellenőrzi a körzetet.

A Ritzau dán hírügynökség értesülése szerint a hatóság egyetlen támadóban gondolkodik, és úgy tudni, férfi volt az elkövető.

Németországban a rendőrség azt jelentette be, hogy a koppenhágai lövöldözések miatt fokozottan ellenőrzik a Dánia felől érkező járműveket. Erre a dán hatóságok kérésére került sor, de egyelőre nem lehet tudni, van-e olyan információ, amely arra mutat, hogy bármelyik támadó Németország felé tartana.

A kulturális központnál délután lezajlott lövöldözést a kormány terrortámadásnak minősítette. A rendezvényt a korábban Mohamed prófétát gúnyrajzon ábrázoló Lars Vilks svéd karikaturista vezetésével tartották. A tettesről még este közzétettek egy fényképet, ezen egy körülbelül 185 centiméter magas, sportos, 25 és 30 év közötti férfi látható, aki sötét dzsekit és bordó sapkát vagy csuklyát visel.

 

[popup][/popup]