Konzumzöldek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A globális fenntarthatóság csak akkor valósítható meg, ha gyökeresen átalakítjuk a termelést és a fogyasztást – állítják baloldali szerzők. Némelyik még az újrahasznosítást is kártékonynak tartja. A nagyvállalatok és a fogyasztók megfékezése érdekében drasztikus állami beavatkozást sürgetnek.

Görög tengerpart (Fotó: Milos Bicanski/Getty Images)

Ahelyett, hogy a nagyvállalatok akár profitcsökkenés árán visszafognák hulladékanyag-termelésüket, a fogyasztókra hárul a szemét eltakarítása – írja összefoglalójában a metazin.hu.

A trükkös nagyvállalatoknak sikerült úgy beállítaniuk a hulladékproblémát, mintha az egyéni életvitel és a fogyasztói döntések következménye lenne, nem pedig a vállalati termelésé” – írja Joshua Manson a radikális baloldali Jacobin magazinban.

A környezettudatosság mára széles körben erkölcsi normává vált. Nemcsak azok körében, akik küszöbön álló ökológiai katasztrófától tartanak, hanem a kevésbé pesszimista halványzöldek körében is. Bár a többség ezt örvendetesnek tartja, Manson szerint súlyos aggályokat vet fel a jelenség.

Mint a New York Times egy decemberi cikkében rámutatott, a nagyvállalatok évtizedeken át azt terjesztették, hogy az újrahasznosítással meg lehet állítani a környezetszennyezést. Csakhogy a kereskedelmi forgalomban használt műanyag egy része egyáltalán nem hasznosítható újra, hiába nyomják rá a zöld háromszöget. És még azt sem hasznosítják újra, amit lehetne, hiába a szelektív gyűjtés. Tavaly Amerikában a forgalomba került műanyag alig több mint 8 százalékát reciklálták – a többi (jelentős részben külföldi) szemétlerakókba került.

Teljes cikk

[popup][/popup]