Könyv az izraeli magyar színházalapítóról

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli magyar színházat az ötvenes években megteremtő, de azóta elfeledett Pásztor Béla életéről szóló, három nyelven írt könyvet mutattak be Izraelben.

Szalai Anna egy kötetben magyarul, héberül és angolul kiadott munkáját nagy sikerrel mutatták be vasárnap Jeruzsálemben, majd hétfőn Tel-Avivban.

Az Egyesült Államokba való 1957-es költözése után Izraelben feledésbe merült Pásztor Béla a harmincas évek budapesti filmes világának egyik kiemelkedő alakja volt, majd az újonnan megalakult zsidó államban megteremtette a magyar nyelvű színházat.

Az izraeli könyvbemutatókon részt vett Pásztor Béla Amerikában élő fia, Rafael Pásztor is, aki meleg szavakkal emlékezett meg édesapjáról, akit ő maga és barátai tipikus közép-európai, szeretetteli, nagylelkű, szellemes, és népszerű embernek ismertek.

Pásztor Béla 1949-ben emigrált Izraelbe, ahol többek közt színre vitte magyarul Molnár Ferenc Liliom című darabját Jávor Pál rendezésében és vendégszereplésével.

A könyv bemutatóján lejátszottak egy, a közelmúltban felkutatott, a figyelmes közlekedésre buzdító filmet, amelyet 1952-ben készített Pásztor a rendőrség megbízásából, és amelyben korának legnevesebb színházi szakemberei is részt vettek. Munkájával úttörőnek számított, mert azokban az években még nem volt Izraelben játékfilmgyártás.

A Szalai Anna által készített dokumentumokkal teli, színvonalas könyv visszahozza a feledésből a huszadik század egyik különleges filmes és színházi szakemberének munkásságát, aki Magyarország mellett Izraelben és Németországban is jelentős alkotásokat hozott létre.

A könyvet október 11-én Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban is bemutatják. Az estet bevezeti: Prőhle Gergely főigazgató. A szerzővel Gajdó Tamás színháztörténész beszélget. Közreműködik: Darvas Ferenc zeneszerző és Pataki Szilvia színművész. Zárszót mond: Rafael Pastor, Pásztor Béla fia.

 

[popup][/popup]