Kochavi vezérkari főnök: Nem lesz nemi szegregáció az izraeli hadseregben

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Aviv Kochavi vezérkari főnök csütörtökön szót emelt külső csoportok erőfeszítései ellen, hogy megváltoztassák a férfiak és nők szolgálatának módját az Izraeli Védelmi Erőkben, és dicsérte a női katonák szerepét a katonaság történetében.

„Évek óta, és a közelmúltban is, kísérletekkel szembesülök a katonaságon kívüli személyek részéről a katonák magatartási szabályainak megszabására, például az izraeli hadseregben a nők és férfiak közös szolgálatára vonatkozó irányelvek kapcsán,” mondta Kochavi egy ünnepségen a frissen végzett tisztek tiszteletére.

„Határozott és egyértelmű vagyok ebben a kérdésben: Azok az emberek, akik meghatározzák a parancsokat, a protokollokat és az izraeli hadsereg normáit, kizárólag a parancsnokok, velem az élen.”

„A nők izraeli hadseregben való szolgálata kapcsán, ez az ünnepség 70 női tiszttel önmagáért beszél. Az izraeli hadseregben szolgálatot teljesítő nők hatalmat és erőforrást jelentenek, és hozzájárulásotok a katonaság minden egységéhez óriási. A nők és a férfiak továbbra is együtt fognak szolgálni, egyetlen egységként, egy cél elérése érdekében, Izrael Állam jobbításáért.”

„Légy figyelmes, igazságos, humánusabb. Nincs ennél erősebb rendelkezésedre álló erő. Ülj le beszélgetni a katonával, aki a reggeli névsorolvasásnál lefelé nézett. Ne felejtsd el ösztönözni és dicsérni a szakaszod előrehaladását; adj erőt annak a katonának, akinek nehézségei vannak, hogy eljusson az út végére; és tudd elengedni a katonát, akinek arra van szüksége, hogy haza menjen.”

A vegyes nemű egységekben való szolgálat ügye folyamatos feszültség forrása a hadseregnek, mivel bizonyos vallásos csoportok nagyobb szeparációt követelnek férfiak és nők között, míg a szekulárisok további integrációra szorgalmaznak.

Az elmúlt évek során jelentősen megnőtt a harci egységekben szolgáló nők száma.

Tavaly Szafed főrabbija és a Főrabbinátusi Tanács tagja a katonai rádiónak azt nyilatkozta, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek ki kéne rúgnia Gadi Eisenkot vezérkari főnököt a női katonák harci egységekbe való integrálása miatt.

Egy másik vezető rabbi, Shlomo Aviner pedig azt írta a Kipa ortodox híroldalon, hogy tilos a vegyes nemű egységekhez való csatlakozás, amely szinte minden nem-harci, valamint számos harci egységre vonatkozik.

„A hadsereg elfogadott egy őrült feminista programot,” mondta Eliyahu rabbi. „Nem tudom, mi ütött Eisenkotba. A kabinet miniszereknek és a miniszterelnöknek meg kell mondaniuk Eisenkotnak: ‘Csomagolj és menj haza, eleget tettél, hogy csökkentsd a besorozási kedvet, különösen a vallásos katonáknak hadat üzenve. Felszólítom a miniszterelnököt, hogy mondja meg Eisenkotnak, hogy ‘Menj haza.’”

Yosef szefárd főrabbi dicsérte Eliyahu „rendíthetetlen kiállását, teljesítve a főrabbinátus előírásait a női katonai szolgálat kérdésében”.

Netanjahu azonban elutasította Eliyahu követelését, egy nappal azt követően, hogy a hadsereg első alkalommal nevezett ki nőt egy repülőszázad parancsnokának.

„Büszke vagyok, hogy meg van az első női repülőszázad parancsnokunk. Nemcsak hogy nem fogom elítélni a vezérkari főnököt, megdicsérem a légierő parancsnokával együtt. Több ilyen kinevezést várok.”

Teljes cikk

 

 

[popup][/popup]