Kitiltották a zsidó utasokat a Lufthansa Frankfurt-Budapest járatáról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kollektív büntetést alkalmazott a Lufthansa, miután a New Yorkból érkező gépen néhányan nem tartották be a maszkviselés szabályait.

Bocsánatot kért a német Lufthansa légitársaság – írja az rtl.hu, miután egy hete nem engedték felszállni azokat az utasokat a Frankfurtból Budapestre tartó járatukra, akik láthatóan ortodox zsidók.

A haszidok bodrogkeresztúri zarándoklatára 135-170 zsidó érkezett a New Yorkból Frankfurtba közlekedő gépen a Dan’s Deals nevű utazási weboldal szerint, amelynek értesüléseit a Times of Israel idézi. Az utasok közül néhányan nem voltak hajlandók betartani a maszkviselési szabályokat.

Az egyik utas, Dan Schik elmondta, hogy Frankfurtban több tucat felfegyverzett rendőr várta a gép utasait, amit bántónak és zavarónak talált, de azt még inkább, hogy nem engedték tovább utazni, mert haszid öltözékben volt. Az egyik utas videót is megosztott arról, hogy a légitársaság egy munkatársa azt mondja: azért nem szállhatnak fel a gépre, mert néhány zsidóval probléma volt a New Yorkból érkező járaton.

Azokat, akik nem látszottak zsidónak, minden további nélkül felengedték a budapesti gépre. Egyikük, Max Weingarten azt mondta, hogy New Yorkból első osztályon utazott, ahol nem viselt maszkot, mert senki nem kérte tőle, sőt az utaskísérőkön sem volt. Egy másik utas, Eli Miesels, aki szintén felszállhatott, azt mondta, alig húszan voltak végül a budapesti gépen.

Dan Schik azt mondta: neki azt mondták a beszállókapunál, hogy a repülőgép kapitánya adott utasítást arra, hogy zsidókat ne engedjenek fel a gépre, és azt is állította, hogy a zsidó utasoknak azt is megtiltották, hogy 24 órán belül másik géppel utazzanak Budapestre. Neki ennek ellenére sikerült felszállni egy következő gépre, de Budapesten találkozott olyan utasokkal, akik elmondták: arra kényszerültek, hogy Bécsbe utazzanak, és onnan busszal jöjjenek Magyarországra.

A Lufthansa majdnem egy héttel később, kedden tett közzé egy bocsánatkérő közleményt a Twitteren, amiben elismerték, hogy „utasok egy nagy csoportját” nem engedték felszállni a gépre. Azt írták, hogy az esetet még vizsgálják, az utasoktól pedig nemcsak a kényelmetlenségért, de személyes sérelmeikért is elnézést kérnek. A légitársaság az érintett utasokkal is felveszi a kapcsolatot.

rtl.hu

[popup][/popup]