„Kirakatper lenne Izrael ellen”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jakov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete online sajtótájékoztatót tartott, s ezen kifejtette hazája álláspontját a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) legutóbbi döntésével kapcsolatban.

Jákov Hadas-Handelsman (Fotó: Ficsor Márton)

A döntés arról szólt – tudósít a neokohn – hogy az ICC illetékesnek nyilvánította magát „háborús bűncselekménnyel” kapcsolatos nyomozás indítására Izrael ügyében. Netanjahu  miniszterelnök ezt „színtiszta antiszemitizmusnak” nevezte.

Az ICC azt követően hozott döntést, hogy ügyésze, Fatou Bensouda kérdéssel fordult hozzá: van-e hatásköre az Izraelben és a Palesztin Területeken elkövetett esetleges háborús bűnök kivizsgálására.

A bíróság 2:1 arányban igennel válaszolt. A nemleges választ Kovács Péter, magyar bíró adta a kérdésre.

Hadas-Handelsman nagykövet leszögezte, hogy Izrael a döntést – amely még nem jelent tényleges vizsgálatot – „elutasítja, úgy, ahogy van”.

Az ICC ugyanis olyan ügyekben illetékes, amikor egyes államok nem képesek, vagy nem akarnak háborús bűnöket kivizsgálni saját területükön. Izrael azonban nem tagja az ICC-nek, a Palesztin Területek pedig nem tekinthetők államnak a nemzetközi jog szerint.

A nagykövet elítélte az ICC-t, amely szerinte  „Izrael-ellenes kampányt folytat”, és háborús bűnöket keres ott, amikor az izraeli hadsereg polgárai életét védi. Leszögezte, hogy Izrael független bírósága minden gyanús esetet kivizsgál.

A nagykövet szerint a döntés célja, hogy „kirakatpert rendezzenek Izrael ellen”. Ez abból is látszik – tette hozzá – hogy Iránnal szemben semmilyen vizsgálatot nem folytatnak.

 

Címkék:Jakov Hadas Handelsman, Nemzetközi Büntetőbíróság

[popup][/popup]