Netanjahu: A Nemzetközi Büntetőbíróság Izrael elleni vizsgálata színtiszta antiszemitizmus

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“A Nemzetközi Büntetőbíróság felháborító módon azt állítja, hogy „ha zsidók élnek hazánkban, ez háborús bűncselekmény” – utalt Netanjahu arra, hogy a bíróság potenciálisan az izraeli telepes politikát is kivizsgálná Júdea és Szamáriában.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök reakciója az ICC testületének döntésére 2021. február 6. Fotó: Twitter-videó képernyőfotó

 

ujkelet.live számol be róla, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombaton a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) támadta, amiért az úgy határozott, hogy hatásköre van háborús bűncselekménnyel kapcsolatos nyomozás indítására Izrael ellen. A miniszterelnök ezt „színtiszta antiszemitizmusnak” nevezte és megígérte, hogy harcolni fog ellene.

„Amikor a Nemzetközi Büntetőbíróság hamis háborús bűncselekmények miatt vizsgálja Izraelt, az színtiszta antiszemitizmus” – mondta Netanjahu az irodája által kiadott angol és héber nyelvű videókban. „A zsidó nép elleni náci holokauszthoz hasonló atrocitások megelőzésére létrehozott bíróság most a zsidó nép egyetlen államát célozza meg”.

A Nemzetközi Büntetőbíróság „felháborítóan” azt állítja, hogy „ha zsidók élnek hazánkban, ez háborús bűncselekmény” – utalt Netanjahu arra, hogy a bíróság potenciálisan az izraeli telepes politikát is kivizsgálná Júdea és Szamáriában.

Továbbá „azt állítja, hogy amikor hősies katonáink megvédenek minket a gyermekeinket gyilkoló, városainkat rakétázó terroristákkal szemben, ők is háborús bűncselekményt követnek el”.

A miniszterelnök ugyanakkor rámutatott, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság „nem hajlandó nyomozni olyan brutális diktatúrák esetében, mint Irán és Szíria, akik szinte naponta szörnyű atrocitásokat követnek el”.

Végezetül Netanjahu megfogadta, hogy „teljes erőnkkel harcolni fogunk az igazság eme eltorzítása ellen!”

A Nemzetközi Büntetőbíróság bírálóbizottsága pénteken megtisztította az utat Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet elleni vizsgálat előtt a Júdea és Szamáriában, Gázában és Kelet-Jeruzsálemben elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények miatt.

A Nemzetközi Büntetőbíróság csak azokban az államokban rendelkezik joghatósággal, amelyek részes felei a Római Statútumnak, amelynek Izrael nem tagja.

Az ötéves előzetes vizsgálat végén az ICC ügyésze, Fatou Bensouda 2019 decemberében közölte, hogy megalapozottnak találta, hogy vizsgálatot nyissanak a „palesztin területeken” kialakult helyzet miatt, de a joghatóság kérdését a tárgyalás elrendeléséről döntő tanácsra bízta.

Az ICC ügyészének mostantól lehetősége van vizsgálatot indítani a 2014-es gázai háború során elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények, valamint Izrael telepes építkezései miatt.

A pénteken közzétett 60 oldalas 2-1 határozatban a bíróság kimondta, hogy „Palesztina ‘államnak minősül a területen, ahol a kérdéses magatartás történt’”, és hogy „a Bíróság területi illetékessége a palesztinai szituációban kiterjed az Izrael által 1967 óta elfoglalt területekre, nevezetesen Gázára és Ciszjordániára, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is.”

A pénteki ítéletben a francia Marc Perrin de Brichambaut és a benini Reine Adélaïde Sophie Alapini-Gansou képviselte a tanács többségi véleményét, míg a magyar Kovács Péter írta a kisebbségi véleményt.

A döntést péntek este tették közzé, a Sábát bejövetele után. Az izraeli tisztviselők nemcsak a döntés, hanem az időzítés miatt is dühösek voltak.

A Trump-kormány anno szankciókat jelentett be Bensouda ellen, és azzal fenyegetőzött, hogy szankcionálja a bírákat is. Az izraeli tisztviselők szerint nem véletlen, hogy a bírák vártak az ítélet hirdetéssel, amíg Biden elnök beiktatásra kerül.

Teljes cikk

[popup][/popup]