Würzburg – Kiegyensúlyozott embernek ismerték a baltás gyilkost

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A 17 éves afgán fiú „Allah Akbar” kiáltást hallatva, késsel és baltával támadt a vonat utasaira.

Würzburg

A németországi Würzburg közelében hétfő este negyed 10 körül egy vonaton egy férfi „Allah Akbar” kiáltást hallatva, baltával és késsel elkezdte szabdalni és szurkálni utastársait. Három embert súlyosan, egyet könnyebben megsebesített.

A vonat Heidingsfeld közelében lefékezett, a támadó a gyorsan megérkező rendőrök láttán lepattant a szerelvényről, és megpróbált elmenekülni. A rendőrök akkor lőtték le, amikor nekik akart támadni.

A bajor belügyminisztérium éjfél körül közölte, hogy az elkövető egy 17 éves afgán fiatal volt, aki kísérő nélkül, menekültként érkezett az országba. Előbb egy menekültszálláson élt, majd egy családnál helyezték el. A rendőrség szemtanúk elmondása alapján úgy véli, magányos elkövető volt.

Joachim Hermann éjszaka még nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy a támadás iszlamista indíttatású volt-e. Kedd reggelre kiderült, hogy a fiú szobájában egy kézzel rajzolt Iszlám Állam-zászlót találtak.

A sérültek között kínai állampolgárok is vannak, kettejük állapota válságos.

*

 A nyomozás első megállapításai alapján semmi nem utal arra, hogy a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás elkövetője kapcsolatban állt volna iszlamista hálózatokkal – mondta a bajor belügyminiszter kedden Münchenben.

Joachim Herrmann a hétfő esti támadás elkövetőjéről elmondta, hogy a 17 éves afgán fiút a környezetében nyugodt és kiegyensúlyozott emberként ismerték, és a tanúvallomások szerint ugyan vallásos muszlim volt, de nem fanatikus.

Szobájában az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kézzel festett zászlaja mellett találtak egy pastu nyelvű – részben arab, részben latin betűkkel írt – szöveget, amelyből talán többet meg lehet majd tudni tettének hátteréről, de a dokumentum elemzése még nem ért véget – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy a szöveg alapján a támadó valószínűleg egyedül, “önállóan” radikalizálódott.

Előkerült egy másik szöveg is, amelyet első olvasatra az apjának írt búcsúlevélként lehet értelmezni – mondta Joachim Herrmann.

A támadó öt embert sebesített meg, egyikük életveszélyes állapotban van. Hétfő este 20 óra körül távozott a Bajorország nyugati részén fekvő Ochsenfurtban lévő otthonából, és felszállt egy Würzburgba tartó regionális vonatra. Rövid ideig a mosdóban tartózkodott, majd kést és baltát rántva rátámadt egy hongkongi turista családra, az első utasokra, akik útjába kerültek. A vonat más utasai riasztották a rendőrséget és vészfékkel megállították a szerelvényt. Egyikük tanúvallomása szerint a támadó az Allah akbar! (Allah hatalmas!) felkiáltással rontott rá a kínai családra.

A támadó leszállt a Heidingsfeldnél megállt vonatról, és a településen még egy embert megsebesített. Felkutatására egy különleges rendőri egység érkezett, amely éppen a közeli Würzburgban volt bevetésen egy drogkereskedő ügyében.

Az afgán fiút a Majna folyó partján találták meg, megpróbálták őrizetbe venni, de a rendőrökre is rárontott, ezért lelőtték – mondta a tartományi belügyminiszter. Az eljárását bíráló politikusi megjegyezésekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem fér kétség a rendőri intézkedés helyességéhez.

Joachim Herrmann elmondta, hogy a támadó több mint egy éve érkezett Németországba, a bajor-osztrák határon fekvő Passauban regisztrálták menedékkérőként. A felnőtt kísérő nélküli kiskorú menedékkérők elosztási rendszere alapján idén márciusban az ochsenfurti  egykori ifjúsági otthonban helyezték el, amelyben kiskorú menedékkérőket gondozó otthont rendeztek be, és két hete átköltöztették helyi nevelőszülőkhöz.

A miniszter hozzátette, hogy az elkövető környezetében megdöbbenéssel fogadták a támadás hírét, és teljességgel érthetetlennek nevezték a történteket. Hangsúlyozta: kétségtelen, hogy az elkövető menedékkérő, és nem történt volna meg a támadás, ha nem lett volna Németországban, azonban tartózkodni kell a menedékkérők, menekültek “általánosító elítélésétől”.

Mint mondta, a menekültek, menedékkérők “elenyészően kis része” tartozik a radikális iszlamisták közé, de ezt is komolyan kell venni. Mindenekelőtt azt kell megvizsgálni, hogy miként fordulhatott elő, hogy valaki, akit környezete egyáltalán nem radikálisként érzékelt, “feltehetően rövid idő alatt, hirtelen megváltoztatja nézeteit”.

Ez a nagy kihívás, és leküzdéséhez a lakosság segítségére is szükség van – mondta a miniszter, arra sarkallva az embereket, hogy jelentsék be a környezetükben élőknél tapasztalt gyanús, radikalizálódásra utaló változásokat.

Elmondta, hogy a bajor kormány a jövő héten megtárgyal egy átfogó közbiztonsági koncepciót, amelynek központi eleme a rendőrség szervezetének és jelenlétének további erősítése.

Azonban a hatóságok minden erőfeszítése ellenére ilyen támadás bárhol és bármikor előfordulhat, elkerülésükre “a legjobb biztonsági koncepció” sem garancia – mondta Joachim Herrmann.

A bajor belügyminiszter kedd kora délelőtt jelentette be, hogy a támadó szobájában találtak egy házilagos készítéső IÁ-zászlót. Ezután a dzsihadista szervezethez közel álló Amak hírügynökség egy jelentésében az IÁ katonájaként hivatkozott a támadóra.

 

[popup][/popup]