Ki szereti a zsidókat? – könyvbemutató

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mi a filoszemitizmus? Mi értelme van erről beszélni?

 

filoszemi boritó

Az antiszemitizmusról a mai Magyarországon gyakran a végkimerülésig folynak a viták, megnyugvás helyett újabb indulatokat gerjesztve. Közelítsük meg a kérdést az ellenkező oldalról: Kik és miért kedvelik a zsidókat, mit találnak bennük rokonszenvesnek, méltánylandónak, követendőnek? Milyen érdemeikre tekintenek elismeréssel? Hátha ez a megközelítés kevesebb feszültséget gerjeszt és több teret hagy a konstruktív vitának.

A kötet szerzői szabadon és tetszés szerinti megközelítésben értelmezhették a filoszemitizmus fogalmát, Mózes Endre szerkesztő törekvése csak annyi volt, hogy a zsidók elfogadásának pozitív példáit, lehetőségeit villantsák föl az olvasók előtt.

Kovács András azokat a válaszolókat vette szemügyre, akik a közvélemény-kutatások során kedvezően nyilatkoztak a zsidókról. Nagy Péter Tibor a zsidókkal házasodni kész emberek portréját próbálta megrajzolni egy másik adatfelvétel nyomán. Karády Viktor a zsidó-keresztény házasságok történelmi dinamikáját mutatja be. Vekerdy Tamás saját családjának etnikai tarkaságán keresztül érzékelteti, milyen sebeket ejt, ha az itt élő embereket valamilyen szempont szerint kezdjük rangsorolni. Müller Péter Sziámi a „jó antiszemitizmusról” értekezik. Dr. Czeizel Endre a magyar Nobel-díjasok hátterét és életútját vázolja fel. Gadó János úgy látja, hogy a filoszemitizmust gyakran éppúgy a zsidók mássága ébreszti fel, mint az antiszemitizmust. Mózes Endre szerkesztő rávilágít: miért tartja fontosnak, hogy a filoszemitizmus témájával külön foglalkozzunk.

A kötet második részben a magyar történelem, széppróza és társadalomtudományok nagyjainak témába vágó írásait olvashatják.

 

A könyv bemutatójára június 11-én 14 órakor kerül sor az Örkény István könyvesboltban. (1137 Szent István körút 26).

A kötet szerzői a Vörösmarty téren, a Noran Libro sátránál dedikálnak  június 13-án 16 órakor .

[popup][/popup]