Kettős állampolgárság: Novák Előd az izraeli példa követését ajánlja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az országgyűlési képviselők és hozzátartozóik esetleges kettős állampolgárságának nyilvánossá tételét előíró törvényjavaslatuk elfogadásának fontosságát hangsúlyozta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke, a párt országgyűlési képviselője.

Novák Előd, a Mi Hazánk parlamenti képviselője

A politikus ismertetése szerint nyáron, a vagyonnyilatkozati szabályok átalakításakor már kezdeményezték e rendelkezés bevezetését, de mivel akkor ez nem történt meg, ismét az Országgyűlés elé terjesztik javaslatukat, hiszen szükségesnek gondolják, hogy látható legyen, “milyen egyéb kötöttségekkel rendelkeznek” a parlament tagjai, vagy “ki épített ki magának valamifajta menekülő útvonalat, például egy afrikai banánköztársaságba”.

Novák Előd hozzátette: több politikus esetében is merültek fel ilyen gyanúk, miniszterelnök-jelöltté válása után például Márki-Zay Péterről vált köztudomásúvá, hogy kanadai állampolgársággal is rendelkezik, azaz “csak egy idegen állam alkotmányára esküdött fel, hiszen a magyar állampolgárságba beleszületett”.

A Mi Hazánk politikusa azt hangsúlyozta: már a másik állampolgárság megléte is nemzetbiztonsági kockázatot jelent, de különösen az, ha ez a tény titkos. Novák Előd az izraeli joggyakorlatot hozta fel példaként, ahol a képviselőknek ilyen esetben dönteniük kell: másik állampolgárságukról vagy mandátumukról mondanak le.

Az általuk javasolt szabályozásról úgy nyilatkozott, az számára “már-már vállalhatatlanul mérsékelt”, de kompromisszumos indítványként szolgálhat a parlamenti pártok számára.

MTI

[popup][/popup]