Két évtizede gondozza az elhagyatott jászapáti temetőt a helyi nyugdíjas önkéntes

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Báthor Pál önkéntesként gondozza az elhagyatott zsidó temetőt Jászapátin. A helyi nyugdíjas több ledőlt, darabokra tört sírkövet is helyreállított az elmúlt húsz évben. A lehetőségekhez mérten igyekszik a temetőt méltó állapotba hozni.

Báthor Pál (Fotó: szoljon.hu)

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilap közölt riportot idősebb Báthor Pálról, aki húsz éve gondozza a jászapáti zsidó temetőt. A sírkert gondozását – mint fogalmazott – „megörökölte” a korábbi munkahelyétől, hiszen régen a helyi polgármesteri hivatalban dolgozott karbantartóként, és rá volt bízva ez a feladat is – szemlézte a cikket a mazsihisz.hu.

– A szüleim tisztelték a Jászapátin élő zsidó embereket, akik közül sokan egykor jelentős szerepet vállaltak a helyi közösség gazdasági és társadalmi életében. Sajnos, ma már csak a temető jelzi, hogy a városban valamikor zsidók éltek – mondta a lapnak.  – A holokausztot követően gazdátlanná vált a zsidó temető, a vandálok számos síremléket ledöntöttek, meggyaláztak. Nem tetszett, hogy áldatlan állapotban áll a kegyhely, így hát immár közel húsz éve gondozom, rendezem. A szomszédságban működő vállalkozó is sokat segít, például szükség esetén áramot biztosít.

Hozzátette: akadnak még olyan leszármazottak, akik járnak ide az elhunyt szeretteik sírjához. Ők azt mondják, hogy a körülményekhez képest rendezett a sírkert.

 

[popup][/popup]