Két dudás egy csárdában: Hamász kontra szalafiták

Írta: globoport.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyre nagyobb méreteket ölt a Hamász és a nála még radikálisabbnak számító szalafita mozgalmak közti ellentét: az elmúlt hetekben több merénylet és összecsapás is volt, és ez a két éve tartó fegyverszünet megszűnésével fenyeget.

Palestinian-Salafists-wave-flags

Múlt héten a Földközi-tenger mellett fekvő Hán-Júnisz város közelében aknavető-töltetek hullottak az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok – a Hamász fegyveres szárnya – egyik gázai támaszpontjára. A támadásban senki nem sérült meg. Pár nappal később az “Iszlám Állam Jeruzsálemi Támogatói” (Supporters of the Islamic State in Jerusalem) nevű szélsőséges, szalafita csoport vállalta a felelősséget. „Isten lehetővé tette a fivéreinknek, hogy támadást hajtsunk végre a Hamász ellen” – írta ki az internetre a szélsőséges csoport, mely tavaly ősszel hűséget esküdött Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam terrorszervezet önjelölt „kalifájának”.

“Nem az ISIS áll a támadások mögött, ez az egész csak hazug propaganda” – nyilatkozta a radikális palesztin szervezet egyik szóvivője Gázában. Szerinte csak “pár fiatalról van szó, akik csodálják a terrorszervezetet, de ez a fajta csodálat csak addig tart, amíg az sikeres akciókat hajt végre”.  Hangsúlyozta, hogy a Hamász ezentúl is mindent megtesz az Iszlám Állam befolyásának növekedése ellen, felszámolja annak sejtjeit és megakadályozza a szélsőséges nézeteik terjedését a palesztinok között. Tavaly ugyanis a “kalifátus” felbukkant a Gázai-övezetben: 2014 októberében Gázában a Francia Kulturális Központ ellen hajtottak végre merényletet. Ebben ugyan senki nem halt meg, csak anyagi károk keletkeztek, de ezzel a Hamász tudomására hozták: a palesztin területek ugyanúgy az ISIS “műveleti terepének” számítanak, mint Irak, Líbia és Szíria.

Mélyről fakadó ellentét

A Hamásznak azonban most nemcsak az ISIS miatt fájhat a feje: a többi szalafita csoporttal (Mudzsahedin Shúra Tanácsa, Iszlám Dzsihád) sem éppen felhőtlen a viszonya, sőt, mintha a napokban egyre inkább mélyülne a szakadék a szervezetek között. Habár a Hamászt a vezetése “iszlamista szervezetként” definiálja magát, sok palesztin szalafita csoport nyíltan megkérdőjelezte a “vallásosságát”; szerintük a Hamász nem tesz meg mindent Gáza függetlenségéért, a fegyveresei nem elég hatékonyak, a vezetőiket pedig korruptnak és Izrael bábjainak (!) tekintik.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]