Kern András: “Szeretném megmutatni a dolgokat, ahogy vannak”

Írta: Lukács Andrea/hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Gondolj rám! szép, vidám film lesz a halálról. De kell-e humor egy halálos betegségről szóló filmbe? Egyáltalán hány nézőre számíthat ma egy magyar mozifilm? Kern András 44 éve játszik a Vígszínházban, és most 18 év után újra filmet rendez. A Gondolj rám! forgatásán jártunk.

Kern András (Fotó: Stiller Ákos)

Kern András (Fotó: Stiller Ákos)

A Gondolj rám! című film forgatásának helyszíne egy budai villa. Az erkélyről csak azért nem látni be egész Budapestet, mert a burjánzó növényzet foltokban kitakarja. A nappali berendezése rusztikus, mélybarna, antik bútorokkal, hatalmas bőrkanapéval, mellette robosztus étkezőasztal. Egy jómódú orvoslak, a forgatókönyv szerint. Ide ültetnek, amíg várok Kernre, aki egyelőre a stábbal egyeztet. Hol eltűnik, hol előbukkan, miközben fotósunk néha ügyesen elkapja.

Később a teraszra mennek fotózni, székbe ülteti Kernt, háttal a városnak. Néhány kattintás után felállnak, Kern megnézi a képeket, újabb kattintások, majd eltűnnek. Jó tíz perc után ér vissza fotósom: „kellett több beállítás, nem tetszettek neki”. Kern sehol. A stáb tagjai is egyre kopnak le, az egyik a konyhapultra támaszkodik, tabletjét nézegeti, egy másik férfi az étkezőasztal végén ül, az asztalfőn, valamit firkál. Valahonnan Kern hangja ropog, nem nehéz kivenni: Botsinkay Jónás (Szaffi), Lúdas Matyi, Buddy (Macskafogó), és persze Woody Allen-összes.
Két hete kezdték el forgatni a Gondolj rám! című filmet, ne csodálkozzak, hogy nehézkesen tud csak időt szakítani interjúra – nyugtat a sajtós. Nem csodálkozom. Aztán hirtelen mégis ott terem: “Ez internetre megy, ugye? Nagy kár. Utálom a számítógépet. Na, kérdezzen” – csak politikáról ne, az nem érdekli. Jó, akkor kérdezem a forgatásról. Minden rendben megy? Megérkezett a pénz? „Igen, minden rendben, a Filmalap elküldte” – mondja, miközben fújja a láthatatlan füstöt az elektromos cigiből.

200 milliót kapott a Vámos Miklós-novellából készült forgatókönyvre Kern, izgultak, először, hogy elfogadják-e, aztán, hogy folyósítják-e a pénzt. „Kicsit hosszadalmas procedúra, sok papírmunka” – most ez így megy, „mondták, hogy szerződést kell kötni. Fél év múlva meg is kötöttük”. De ez nem baj.

Háklis rendező? – kérdem. Nem gondolja, hogy háklis, amúgy is barátokkal forgat (Eszenyi Enikő játssza a feleségét). Utoljára 18 éve rendezett, a Sztracsatellát, meg aztán A miniszter félrelépet 1997-ben, kettesben Koltaival – erre bementek 800 ezren a moziba akkoriban. Most jó lenne, ha bemennének 200 ezren, de ez nehéz ügy. „Ez a gép, amit mindenki nyüstöl, erre inkább letöltik az emberek a filmeket.” Meg amúgy is csak arra mennek be, amin lehet nevetni. „Múlt héten a feleségemmel beültünk a Mielőtt meghaltamra péntek este a Mammutba. Ketten voltunk az egész teremben.” Hiába három Oscar-díj, és hogy hatalmasat alakít benne Matthew McConeaughey. A film viszont szomorú. Első hallásra Kerné is az lesz, mert ez is egy halálos betegségről szól: egy rákot gyógyító orvosról, akiről kiderül, hogy maga is rákbeteg. Ezért úgy dönt, hogy elidegeníti magától a szeretteit, hogy megkímélje őket. Aztán rájön, hogy ez butaság, akkor meg vissza akarja őket hódítani. Ebből alakulnak a bonyodalmak.

Kern Eszenyihez: “A következőben az anyám leszel”

Kellenek a filmbe a poénok, most még ezen farigcsál, átír jeleneteket, hogy viccesebbek legyenek. Jó lenne, ha bemennének rá. Izgul, mert elküldte például Verebesnek, ő meg hozzá se nyúlt, mikor kiderült, hogy rákról van szó. „Nem megyek be rá” – jelentett ki Verebes, aki azért jóbarát, de rákról hallani sem akar. Több poén kell tehát. De az nem olyan nehéz, mert Kern vicces. 1962-ben a Ki Mit Tud?-ban egy paródiával robbant be a köztudatba és Pintér Gábor osztálytársával 15 évesen nyerték meg a versenyt. Filmes karrierje azonban már jóval előtte elindult – gyerekszínészként szerepelt egy állatkerti filmben.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikk:

„Ezt otthon ne próbálják ki” – Kern András újra fimlet rendez

 

[popup][/popup]