Kenyai terrortámadás – Izraeli különleges egység vagy tanácsadók érkeztek a helyszínre?

Írta: atv.hu/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli különleges egység hatolt be vasárnap a nairobi bevásárlóközpontba, hogy kiszabadítsa az iszlamisták fogságában lévő túszokat – közölte a francia hírügynökséggel a kenyai biztonsági erők képviselője. A brit Reuters hírügynökség viszont arról számolt be, hogy “izraeli tanácsadók” segítik a kenyai hatóságokat a túszdráma sikeres befejezésében. “Izraeli tanácsadók közreműködnek a (túszejtőkkel folyó) tárgyalások stratégiájának kidolgozásában, de egyetlen izraeli sem vesz részt egy esetleges rajtaütési műveletben” – mondta a brit hírügynökség tudósítójának egy neve elhallgatását kérő kenyai forrás.

01000

Ismeretlen számú túsz van még mindig az as-Sabab szomáliai iszlamista fegyvereseinek fogságában abban az izraeli tulajdonú nairobi bevásárlóközpontban, ahol a terrortámadás történt. A meggyilkoltak száma legalább 68 – írja a Jerusalem Post.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló as-Sabab szomáliai iszlamista lázadószervezet szombaton este Twitter-üzenetben jelentette be, hogy “harcosai” hatoltak be a bevásárlóközpontba, ahol megöltek “több mint 100 kenyai hitetlent”. A közlemény szerint az akció megtorlás azért, hogy a Szomáliával szomszédos Kenya csapatai ellenük avatkoznak be a szomáliai polgárháborúba, immár két éve.

A Külügyminisztérium nem tud arról, hogy lennének magyar áldozatai a szombati nairobi terrortámadásnak – közölte a minisztérium sajtófőosztályának vezetője vasárnap az MTI-vel.

Kaleta Gábor azt mondta, életvitelszerűen húsz magyar állampolgár tartózkodik Kenyában, néhány regisztrált turistáról is tudnak, de magyar áldozatról nem. Az osztályvezető hangsúlyozta, Magyarország elítéli a terrorizmus minden formáját, köztük a nairobi merényletet is.

“Legyőzzük a terrorizmust”

Kenyatta elnök televíziós beszédében azt közölte, hogy a támadásban “nagyon közeli családtagjai” is életüket vesztették. “Legyőzzük a terrorizmust” – hangoztatta az elnök, aki szerint a támadás célja a kenyai nemzet megfélemlítése és megosztása volt.

Kenyatta

Kenyatta elnök beszél a televízióban

Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnök részvétét fejezte ki a kenyai kormánynak a történtek miatt. Az elnök elítélte a terrortámadást, és támogatást ígért Kenyának a radikális iszlamisták elleni harcban.

A nairobi Westgate Mall nevű bevásárlóközpont elleni a legjelentősebb terrortámadás volt Kenyában 1998 óta, amikor az al-Kaida terrorszervezet felrobbantotta az ottani amerikai nagykövetséget, kioltva több mint kétszáz ember életét.

A sababisták közleményükben azt hangoztatták: már számos alkalommal figyelmeztették a kenyai kormányt, hogy “drámai következményei” lesznek a kenyai csapatok szomáliai állomásoztatásának.

“Hosszú ideje harcolunk a kenyaiak ellen hazánkban, de most eljött az ideje, hogy az ő országukba helyezzük át a háborút” – fogalmazott a közlemény, amely követelte, hogy Kenya vonja ki minden katonáját Szomáliából.

A kenyai csapatok egy többnemzetiségű afrikai békefenntartó erő részeként tartózkodnak Szomáliában, ahol a mogadishui kormányt támogatják a fegyveres felkelést folytató muszlim vallási fundamentalisták ellenében.

A támadást szombaton délután a fegyveresek vaktában lövöldöző mintegy tízfős csoportja hajtotta végre a bevásárlóközpontban. Az automata fegyverekkel és kézigránátokkal felszerelkezett támadók korábbi jelentések szerint több túszt is ejtettek.

A kenyai rendőrség, majd a katonaság üzletről üzletre vonulva fésülte át a főleg külföldiek és gazdag kenyaiak által látogatott épületet, a merénylők egyikét állítólag lelőtték.

A teljes riport itt olvasható.

 

Címkék:Kenya

[popup][/popup]