Kék-Fehér partnerei hátat fordítanak a Netanjahuval szövetkező Benny Gantz-nak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ellenzéki Kék-Fehér (Kahol-Lavan) koalíció márciusi választásokon hangoztatott ígérete többek között az volt, hogy semmilyen körülmények között nem lépnek be olyan kormányba, aminek az élén Netanjahu áll. Egyik szlogenjük ez volt: „Kahol Lavan vagy Erdogan!”

“Kék-Fehér győzelem” 2019-es választási plakát

A kormányalakítással múlt hétfőn megbízott Benny Gantz Kék-Fehér pártja elindította a szétválás folyamatát, miután Gantz saját magát jelölte a Kneszet elnöki posztjára, hogy életben tartsa a Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök Likud pátjával folytatott egységkormányra irányuló tárgyalásokat – írja az ujkelet.live.

A Kék-Fehér a Gantz vezette Hoszen Leiszráel, a Jáir Lapid vezette Jes Atid illetve a Mose “Bogi” Jáálon vezette Telem pártokból áll.

Gantz döntését követően Lapid és Jáálon még a szavazás előtt benyújtották kilépési kérvényüket, de a Kék-Fehér nevet megtartják.

A Kék-Fehér a mácius 2-i választásokon 33 mandátumot nyert.

Gantzék eredetileg a Jes Atid frakció tagját, Meir Cohent kívánta kinevezni Kneszet elnöknek, és a pozíciót arra használták volna, hogy megszavaztassanak egy olyan törvényjavaslatot, ami megakadályozza, hogy vádemelés alatt álló képviselőt, mint pédául Benjamin Netanjahut, kormányalakítással bízhassanak meg.

A Likud elítélte a kezdeményezést és többször is kijelentette, hogy Cohen megválasztása azonnal véget vet a Kék-Fehérrel zajló egységkormány létrehozására törekvő tárgyalásoknak.

Netanjahu jobboldali blokkja (Likud, az ultraortodox Sasz és Jahadut Hatora valamint a nemzeti-vallásos Jamina) ígéretet tett, hogy megszavazza Gantz jelölését Cohen helyett a Kneszet elnöki posztjára. Gantz pedig úgy döntött, az egységkormány érdekében hagyja szétesni a politikai szövetséget, amely az elmúlt évben megszilárdította pozícióját mint Netanjahu Likudjának alternatívája.

Miután Gantz benyújtotta a jelentkezését, Lapid Jes Atid frakciója jelezte, hogy nem vesz részt a plenáris ülés szavazásán.

Múlt vasárnap Gantz megszerezte 61 képviselő támogatását és ezzel megkapta a kormányalakítás mandátumát.

A helyzet iróniája, hogy a 61 támogató (Kék-Fehér, Munkapárt-Merec, Jiszráel Beitenu és a többnyire arab törvényhozókból álló Egyesült Lista) többsége nem szándékozott megszavazni Gantzot Kneszet-elnöknek, hogy folytathassa az egységkormány létrehozására irányuló erőfeszítéseket.

A Kék-Fehér márciusi választásokon hangoztatott ígérete többek között az volt, hogy nem ülnek semmilyen körülmények között olyan kormányba, aminek az élén Netanjahu áll.

A média szerint a Gantz és Netanjahu közötti megállapodás, amit a Likud vehemensen tagad, három évre szóló rotációt takar, Netanjahu 18 hónapig miniszterelnök marad miközben Gantz külügyminiszter lesz, majd 18 hónapig Gantz lesz a miniszterelnök. Gabi Askenázi megkapja a védelmi miniszteri posztot, az igazságügyi miniszteri pozíció szintén Gantzékhoz kerül, de egy olyan jelölthöz, akit a Likud is elfogad. Netanjahu vállalja, hogy nem halogatja és végigcsinálja az ellene indított pert, de nem mond le, ha a tárgyalás újraindítása a hivatali idejére esik.

Juli Edelstein (Likud) Knesszet-elnök szerdán jelentette be a lemondását, miután a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy szerdáig meg kell tartani a leváltására irányuló szavazást. Edelstein azonban nem hajtotta végre a bíróság határozatát, és nem tartotta meg a szavazást.

A Mozgalom a Minőségi Kormányzásért és más szervezetek a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak, hogy a szavazást késlekedés nélkül meg lehessen tartani.

A bíróság az éjszaka elfogadta a Kneszet jogi tanácsadójának egyik javaslatát, és megbízta ideiglenesen Amir Peretzet a Munkapárt elnökét, hogy összehívja a plenáris ülést és megtartsák a szavazást.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]