Kazahsztán megszenvedte Boratot, de most visszavág

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Sacha Baron Cohen brit-amerikai zsidó komikus megszemélyesítette antiszemita, rasszista, szexista bunkó figura rossz színben tüntette fel Kazahsztánt Borat Szagdijevet megformálva, de közel másfél évtizeddel később az ország a Borat folytatására másként reagál, mint az első alkalommal.

BORAT 2 Official Trailer (2020) Sacha Baron Cohen, Comedy Movie HD

BORAT 2 Official Trailer (2020) Sacha Baron Cohen, Comedy Movie HD © 2020 – Amazon Prime

Még az is előfordult – írja az azonnali.hu – hogy egy kuvaiti nemzetközi lövészversenyen a népszerű szatíra nyomán nem Kazahsztán eredeti himnuszát játszották le, hanem a filmből ismertet, melyben olyan sorok szerepelnek: „Kazahsztán a legnagyszerűbb ország a világon, minden más államot kislányok vezetnek”, vagy hogy a „kazah prostituáltak a legtisztábbak a régióban”. A szervezők bocsánatot kértek a versenyzőtől, és később megismételték az éremátadást, amelyen már az eredeti himnuszt játszották le.

The Ridiculist: Borat National Anthem Played in Kazakhstan

CNN’s Anderson Cooper takes a look at moments when the wrong national anthems are played publicly.

Ha legyőzni nem tudták Borat szellemét, akkor inkább magukévá teszik – ezt gondolhatták a kazah turisztikai vezetők, amikor elfogadták egy Kazahsztánban élő, és ott turistáknak idegenvezetést tartó amerikai, Dennis Keen javaslatát, amely alapján az országot a jövőben Borat egyik kedvenc mondatával fogják népszerűsíteni.

Ez a „very nice”, vagyis „nagyon szép”.

“Very Nice!” | Kazakh Tourism official new slogan | Borat response

Kazakhstan? Very nice! It’s a place you may have heard of, that’s nicer than you ever imagined. Where you can find endless steppe, sand, and epic mountain pe…

„Ez a szlogen tökéletes leírása Kazahsztán hatalmas turisztikai potenciáljának, méghozzá rövid, könnyen megjegyezhető módon” – mondta Kajrat Szadvakasszov, a Kazakh Turisztikai Ügynökség vezetője az új jelmondatról.

„Kazahsztán természeti adottságai nagyon szépek, az ételek is finomak és az emberek – annak ellenére, amit a Boratban állítanak róluk – nagyon is kedvesek.

Szeretnénk, ha 2021-ben és azt követően is minél többen győződnének meg arról személyesen, hogy Borat hazája sokkal jobb hely, mint azt korábban gondolták” – tette hozzá, idézi a lap.

[popup][/popup]