Kárpátaljai Zsidó Napok Beregszászon – augusztus 1-től

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Határtalan kultúra program keretében tartják meg a 3. Kárpátaljai Zsidó Napokat augusztus 1. és 4. között Beregszászon kulturális, köztük zenei programok széles választékával.

Heisler András Mazsihisz elnök

A fesztiválról a beregszászi magyar konzulátuson kedden tartott sajtótájékoztatón Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke azt mondta: az elmúlt évek beregszászi zsidó rendezvényeinek sikere is jelzi, hogy a Kárpátaljai Zsidó Napok számottevő kulturális esemény.

Közép-Európában csak Magyarországon, mindenekelőtt Budapesten van nagyobb, 100-150 ezres zsidó tömb, ami a zsidó kultúrának és hagyományoknak a térségben történő megismertetését illetően nagy lehetőség, de egyben nagy felelősség is – hangoztatta.

Ezt felismerve a Mazsihisz kidolgozott egy olyan programot, amely a változó világra nyitott sokszínű zsidóságról szól – tette hozzá.

Kiemelte: mivel ez a zsidóság nyitott más kultúrák és vallások felé, az a feladatuk, hogy – a bizalomra alapozva, azt erősítve – hidakat építsenek a különböző nemzetek között. “A magyar zsidóság Kárpátalján rengeteg értéket teremtett a nem zsidókkal szimbiózisban élve, és nekünk ezeket az értékeket be kell mutatnunk a ma élő nemzedékeknek” – fűzte hozzá.

Heisler András köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és a beregszászi konzulátusnak, a beregszászi Shalom Alapítványnak, hogy támogatják a rendezvényt.

Deák Andrea

Deák Andrea, a Határtalan kultúra program főszervezője elmondta, a Rákóczi-főiskola aulájában az augusztus 1-jei ünnepélyes megnyitón a Debrecen Dixieland Jazz Band klezmer dallamokat ad elő dixieland és dixieland melódiákat klezmer stílusban. Másnap a 20. század legszebb zsidó slágereiből ad elő válogatást Nógrádi Gergely főkántor és Teszter Nelli zongoraművész a beregszászi zsinagógában.

Augusztus 3-án ugyanott Banda Pál gordonkaművész előadásában Johann Sebastian Bach művei hangzanak el Bach-szvitek a zsinagóga falai között címmel. Augusztus 4-én Zsenik a zsiniben címmel Müller Péter Sziámi és a munkácsi születésű Jávori Ferenc Fegya különleges produkciója tekinthető meg a zsinagógában, majd este Király Viktor és zenekara, a The Dreamers ad koncertet a beregszászi amfiteátrumban – ismertette.

Togyeriska Erika, a Shalom Alapítvány igazgatója köszönetet mondva a Mazsihisznek a szervezésért, hangoztatta: a fesztivál erősíti a helyi zsidó közösséget, kitárja a zsinagóga kapuit, és ezáltal közelebb viszi és megismerteti a zsidó kultúrát és vallást a tágabb kárpátaljai közösséggel. (MTI)

[popup][/popup]