Kampányfinis: Netanjahu megígérte a nyugati part összes zsidó telepének annektálását

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Nyugati Part / Ciszjordánia összes zsidó telepének annektálását ígérte választási győzelme esetén Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn, az izraeli hadsereg rádiójának adott interjúján.

Benjamin Netanjahu

 

“Ki fogom terjeszteni az izraeli fennhatóságot minden telepre és a zsidó örökség szempontjából fontos helyre” – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a terv azokra a néhány százfős telepekre is vonatkozik, amelyek mélyen a palesztinok lakta övezetekben fekszenek.

Netanjahu leszögezte, hogy tervéről már tájékoztatta Donald Trump amerikai elnököt is, valamint azt mondta, a Fehér Ház nem sokkal az izraeli választások után nyilvánosságra hozza az izraeli-palesztin rendezést célzó béketervét.

A választási hajrában az izraeli kormányfő többször hangoztatta a zsidó telepek annektálására vonatkozó elképzelését. A múlt héten már bejelentette, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet, valamint a Holt-tenger északi részét is.

Mohammed Stajje palesztin miniszterelnök erre reagálva Netanjahut a békefolyamat legnagyobb tönkretevőjének nevezte.

Izraelben szeptember 17-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat, mert az áprilisi választások után Netanjahu mint miniszterelnök-jelölt megfelelő számú koalíciós partner hiányában nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig.

A miniszterelnök az előző, április 9-én tartott választások előtt is megígérte a nyugati parti / ciszjordániai izraeli települések annektálását.

A 2400 négyzetkilométer területű völgy az Izrael által az 1967-es hatnapos háború során elfoglalt területen van, ahol mintegy 3 millió palesztin és több mint 400 ezer zsidó telepes él.

A zsidó telepek létrehozása a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott, Izrael azonban biztonsági és történelmi okok alapján visszautasítja ezt az álláspontot. A palesztinok attól tartanak, hogy a szeptember közepi választások utánra ígért új amerikai béketerv Izraelt fogja támogatni, és korlátozza jövendő államuk területét. (MTI)

[popup][/popup]