Júdea-Szamáriában működő cégek ENSZ-feketelistán

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (UNHRC) szerdán nyilvánosságra hozta jelentését, amelyben megnevezi azokat a vállalatokat, amelyek üzleti kapcsolatban állnak Júdea és Szamária (Ciszjordánia/Nyugati Part) zsidó közösségeivel.

Ariel település Judea-Szamáriában

A Tanács szerint a listán szereplő 112 üzleti vállalkozás „felvetett bizonyos emberi jogi aggályokat”. 94 izraeli székhelyű míg 18 hat másik országban székel.

A listát izraeli vállalatok, köztük bankok és építőipari cégek dominálják. Ugyanakkor felsorol számos nemzetközi céget, mint például Airbnb, Expedia és a TripAdvisor utazási társaságokat, a Motorola technológiai óriást, valamint építőipari és infrastruktúrával foglalkozó cégeket, köztük a francia Egis Rail és a brit JC Bamford Excavators társaságot.

Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter a listát az Izraelnek ártani akaró országok és szervezetek nyomásgyakorlásának szégyenteljes megadásának nevezte.

„A [Michelle Bachelet] főbiztos azon döntése, hogy folytatja az Emberi Jogi Tanács Izrael-ellenes vonalát, szégyenfolt az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának irodáján. A biztos nem tudta fenntartani az ENSZ tiszteletét … ez a döntés következményekkel jár a tanáccsal és a biztossal fennálló kapcsolatunkra”.

2019-ben elhalasztották az izraeli településekkel üzleti kapcsolatban álló vállalkozások ENSZ-adatbázisának közzétételét, kivívva a három éve kampányoló aktivisták haragját.

A kérdés rendkívül érzékeny, mivel az ilyen adatbázisban szereplő vállalkozások bojkottot vagy elszigetelést lehet alkalmazni azzal a céllal, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre a zsidó telepek kapcsán, amiket a világ országainak többsége és az Egyesült Nemzetek Szervezete illegálisnak tart.

Az ENSZ Emberjogi Tanácsát rengeteg vád érte, mert egyoldalúan és aránytalanul sokat foglalkozik Izrael Állam elítélésével. A testületnek egyetlen állandó jelentéstevője van, aki kizárólag az izraeli-palesztin konfliktussal foglalkozik. Az Egyesült Államok 2018-ban elhagyta a szervezetet. Az akkor hivatalban lévő amerikai ENSZ küldött, Nikki Haley az UNHCR-t “a politikai elfogultságok emésztőgödrének” nevezte.

ujkelet.live/Szombat

‘A Cesspool of Political Bias’: Nikki Haley on Leaving UN Human Rights Council

‘A Cesspool of Political Bias’: Nikki Haley on Leaving UN Human Rights Council

[popup][/popup]