Jobb viszony: megint van egyiptomi nagykövet Izraelben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyiptom új nagykövetet küld Tel-Avivba, három évvel azután, hogy a 2012-es gázai háború alatt visszarendelte külképviseletének ottani vezetőjét – jelentette a MENA egyiptomi hírügynökség vasárnap.

MIDEAST ISRAEL EGYPT

Az új nagykövet Simon Peresz veterán politikussal

Az új egyiptomi nagykövet, Házem Heirat eddig az egyiptomi külügyminiszter diplomáciai és konzulátusi ügyekért felelős asszisztenseként dolgozott. Elődjét, Átef Mohamed Szálem el-Ahl-t még az iszlamista Mohamed Murszi vezette rezsim nevezte ki, és bár a diplomáciai lépést Izraelben akkor pozitív gesztuskén értékelték, röviddel később, a 2012 novemberében kirobbant gázai-izraeli konfliktus alatt Kairó visszarendelte tel-avivi nagykövetét.
Ugyancsak vasárnap – a két ország közti diplomáciai kapcsolatok harmincöt éves történelmében először – Izrael kairói nagykövete egy arab nyelvű videoüzenetben köszöntötte az egyiptomiakat az iszlám böjti hónap, a Ramadán alkalmából.
Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök vasárnap új nagyköveteket nevezett ki továbbá Berlinbe, Washingtonba, Havannába és Rijádba, valamint új konzulokat küldött Londonba, Milánóba és Chicagóba.

 

[popup][/popup]