Jó fiúk vagy rossz fiúk? – Jeruzsálem polgármestere a budapesti mecsetépítésről

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Jó fiúk, vagy rossz fiúk? Ez az egyetlen kérdés – mondta Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere a hvg.hu-nak, amikor a lap megosztotta vele a hírt, hogy Budapesten egy mecset létrehozását tervezik a Rabbiképző Intézet-Zsidó Egyetem mellett, az építkezést viszont egy olyan alapítvány tervezi, melynek vezetője ellen korábban nyomozás indult.

“Ha tisztességes emberek, akkor minden lehetséges segítséget meg kell adni nekik. Ha viszont az ellenkezője igaz, akkor nem szabad megengedni a mecset létrehozását. A legfontosabb kideríteni, hogy mik a motivációik. Jeruzsálemben rengeteg mecset van, így nem is az a kérdés, hogy építhetnek-e, hanem az, hogy hogyan tudjuk rendszerezni, melyik mecset okozhat problémákat.” – mondta Barkat.

Nir Barkat az izraeli helyhatósági választásokon, 2013. október 22-én. (Fotó: AFP, Menahem Kahana)

A terrorral szembeni fellépés lehetőségeiről szólva, a polgármester így fogalmazott:

“A legjobb védekezés a támadás. A nyugat-európai szolgálatok akkor lesznek képesek hatékonyan szembeszállni a terrorhullámmal, ha átmennek offenzívába. Úgy gondolom a hírszerzésnek sokkal agresszívabban kellene működnie Európában. Sokkal több esetben kellene például emberi erőforrásokra (HUMINT) támaszkodó információszerzést folytatni, mert csak így lehetséges még a támadás előtt elkapni a terroristákat. És hadd ajánljak még valamit az európai hatóságoknak! Ne legyenek naivak, ne hagyják, hogy a politikai korrektség lefegyverezze őket, mert ezzel életeket menthetnek meg. Ez azonban csak a megoldás egyik oldala. A kemény intézkedésekkel egy időben nagyon fontos, hogy azoknak az embereknek, akik nem akarnak radikalizálódni, minden segítséget megadjunk, amit tudunk, hogy normális életet élhessenek. Ez a különbségtétel nagyon fontos.”

[popup][/popup]