Jeruzsálemi Írófesztivál 2021

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Idén immár kilencedik alkalomra kerül megrendezésre a Jeruzsálemi Írófesztivál május 3-6-ig hibrid formában. Az eseményt élőben közvetítik digitálisan a Mishkenot Sha’ananim-ból.

Liad Mudrik, Salman Rushdie és David Grossman (Fotó: Yael Zur, Rachel Eliza Griffiths, Kobi Kalmanovitz)

A nemzetközi írók, akik részt vesznek az eseményen – írja az israelinhungary.blogspot – a következők lesznek:
  • Salman Rushdie, indiai születésű író, A „Sátáni versek” című regény szerzője, mely a muszlim világot erősen megosztotta.
  • Jonathan Safran Foer, amerikai származású író, a „Minden vilángol” szerzője, mely elnyerte a Zsidó Könyv díjat.
  • Vanessa Springora, francia író, aki a Beleegyezés című memoárjában meséli el az akkor 14 éves író és Gabriel Matzneff-fal való intim kapcsolatát, mely heves vitát váltott ki Franciaországban az intellektuálisan körökben elismert személyek hozzáállásáról a pedofíliával kapcsolatban.
  • Harlan Coben, a „Ne mondd el senkinek” és további thrillerek szerzője.
  • Avni Doshi, aki indiai bevándorlók gyermekeként született Amerikában, és jelenleg Dubaiban él. Nemrég adta ki új regényét „Égett cukor” címmel.
  • Emmanuel Moses, díjnyertes francia költő aki, David Grossman, S.Y. Agnon és Yehuda Amichai izraeli írók műveit fordította le franciára.
  • Domenico Starnone, olasz író és forgatókönyv író.
  • Valamint, a norvég regényíró Linn Ulmann.

További izraeli írók: David Grossman, Meir Shalev, Etgar Keret, Eskhol Nevo, Dror Mishani és Agi Mishhol.

A nyitó esemény egy beszélgetés lesz „Catch 21” címmel, az írás egyedülálló kihívásairól a világjárvány idején. Salman Rushide, David Grossman, a Man Booker Nemzetközi Díj nyertese és a világ egyik legelismertebb írója, valamint Liad Mudrik professzor közreműködésével.

A programok között szerepél még egy beszélgetés Harlan Coben-nel és Dror Mishanival a jó regény megírásának a titkairól, továbbá hogy létezik-e feszűltségen alapuló fikciós mű a zsidó irodalomban. Linn Ullmann-nal Goel Pinto televíziós műsorvezető fog beszélgetni a Nyugtalan című regényéről, valamint az ebben felvetett kérdésekről a művészettel, családdal és az öregedéssel kapcsolatban. Dr. Dorit Shilo és Vanessa Springora irodalmi botrányokat vitatnak meg, valamint, hogy az irodalom hogyan segíthet a traumák feldolgozásában.

Az eseményeken számos zenész is közreműködik. Sor kerül majd Safran Foer Asaf Avidannal folytatott beszélgetésére, amely során Foer Avidanról szóló rövid történetét tárgyalják majd meg. Shuli Rand zenész és színész, egy zenés-irodalmi eseményt ad, Ehud Banai pedig egy podcastban zenél majd Maya Kosoverrel.

Az esemény angol nyelven kerül megrendezésre. További információ és regisztráció a következő weboldalon keresztül érhető el:

http://fest.mishkenot.org.il/2021en/home/a/main

[popup][/popup]