Jeruzsálemben született, de nem Izraelben

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

„Izrael arcon rúgásaként” értékelték a zsidó államban az amerikai legfelsőbb bíróság döntését, amely megsemmisítette azt a törvényt, melynek alapján azok az amerikaiak, akik Jeruzsálemben születtek, Izraelt tekinthették volna születési helyüknek. A döntés a hatalmi ágak szétválasztásáról szól.

jeruzsalem_nem_izrael_fokep-230x140A Legfelsőbb Bíróság eltörölte azt a sokáig vitatott törvényt, mely lehetővé tette volna a Jeruzsálemben szültetett amerikaiak számára, hogy útlevelükben Izraelt jelöljék meg születési helyként – adta hírül az Ynetnews hétfőn.

A bíróság indoklása szerint a Kongresszus túllépte hatáskörét, amikor a törvényt elfogadta 2002-ben, mert ezzel arra kényszerítette a Külügyminisztériumot, hogy változtasson hosszú távú politikáján Izraellel kapcsolatban, melynek részeként a kormány egyetlen nemzet szuverenitását sem hajlandó elismerni Jeruzsálem városa felett.

A keresetet a 12 éves Menachem Binyamin Zivotofsky szülei nyújtották be, szinte azonnal a fiuk születését követően. Azt akarták elérni, hogy a gyerekük útlevelében Izrael szerepeljen a születési hely rovatban.

George W. Bush elnök 2002-ben írta alá a vonatkozó törvényt, amelynek egyik kitétele a Jeruzsálemben született amerikaiakról rendelkezik. Ennek értelmében a külügyminiszternek állampolgári kérésre Izraelt kell feltüntettetnie az érintettek születési helyeként. A törvény sürgette a kormányt, hogy az amerikai követséget költöztesse Tel Avivból Jeruzsálembe. Bush ugyanakkor kijelentette, hogy alkotmányellenessége miatt elutasítja a vonatkozó rendelkezést. A gyermek szülei e törvény betartására akarták volna kötelezni a mindenkori elnököt.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]