Jeruzsálem: Ultraortodox tüntetők fenyegették a szárazföldi erők parancsnokát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A szélsőséges Jeruzsálem frakció több ezer tagja kedden eltorlaszolta az utakat Jeruzsálem bejárata közelében, tüntetésül egy sorozást elkerülő 20 éves jesiva hallgató letartóztatásáért.

Az incidensről az ujkelet.live tudósít.

A jesiva hallgató nem jelent meg a sorozó irodában, hogy kérvényezze a kötelező katonai szolgálata elhalasztását.

Az ultraortodox tüntetők akadályozták a forgalmat és a villamos közlekedést, és összecsaptak a rendőrökkel, akik megpróbálták eltávolítani őket az útról.

A tisztek letartóztattak két tüntetőt a közrend megzavarásáért.

A tüntetés kezdete után néhány órával megtisztították az összes környező utat.

A rendőrség szerint egy tiszt orvosi ellátást igényelt, miután a Húrok hídjánál a rendőrök felé dobott egyik üveg fejen találta. Két másik rendőr könnyű sérüléseket szenvedett az összecsapások során.

A tüntetésről készített videón látható, ahogy a tüntetők körül veszik a szárazföldi erők parancsnoka, Joel Sztrik vezérőrnagy autóját, aki előhúz egy pisztolyt.

A jeruzsálemi rendőrség csapatának segítségével Sztrik és az autó utasai biztonságban távoztak a területről.

Elítéljük az egyenruhások elleni erőszak minden formáját, akik éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy megvédjék az ország polgárait”- olvasható az izraeli hadsereg Twitteren közzétett nyilatkozatában.

„A toborzást ellenző naplopók megpróbálnak ártani egy vezérőrnagynak, és mindenki hallgat” – írta Avigdor Liberman volt védelmi miniszter (Jiszráel Beitenu) Twitteren.

A Legfelsőbb Bíróság novemnberben közölte, hogy 2021. február 1-jén megsemmisül a törvény, amely felmenti a jesiva hallgatókat a katonai szolgálat alól. A döntés olyan politikai válság újjáélesztését helyezi kilátásba, amely Izraelt 2018-ban választásokhoz vezette.

A törvényt eredetileg három évvel ezelőtt a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette, és eddig elfogadta az állam ismételt kérésit, hogy késleltesse a határozat végrehajtását.

A novemberi határozatában a bíróság tájékoztatta az államot, hogy további meghosszabbításra nincs mód. A törvény szerint abban a pillanatban, hogy a jesiva hallgatók számára megszűnik a mentesítés, besorozhatóvá válnak.

A döntést megelőző héten az államügyész hivatala az új jogszabályok elfogadása érdekében hat hónapos halasztást nyújtott be a Legfelsőbb Bíróságnak a törvény végrehajtására. Az államügyészség kifejtette, hogy kérése abból ered, hogy a kormány és a Kneszet a koronavírus kezelésével foglalkozik, és nem fog tudni új jogszabályokat elfogadni az ügyben.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ugyanebben a dokumentumban kijelentette, hogy a jogszabályokat a lehető leghamarabb el kell fogadni.

Az ultraortox zsidók körülbelül 10%-át képezik Izrael népességének, a zsidó törvények szigorú értelmezésének betartása szerint élik életüket. Sokuk a katonai szolgálatot a fiatalok elcsábításának tekinti, amivel elhagyják az imádkozás és vallási tanulmányok zárt világát.

Teljes cikk

Címkék:Harédi sorozás, tüntetés, ultraortodoxok

[popup][/popup]