Jeruzsálem: összecsapás a zárlat ellen tüntető árusok és a rendőrség között

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A jeruzsálemi Mahane Jehuda piac bolttulajdonosai vasárnap tüntetést tartottak a kormány azon döntése ellen, hogy a koronavírus megfékezése érdekében továbbra is zárva tartja a szabadtéri piacokat, miközben számos más vállalkozásnak mától kezdve engedélyezte az újból megnyitást.

יובל שגב | Yuval Segev on Twitter

אלימות ומעצרים בהפגנת סוחרי שוק מחנה יהודה בירושלים @GLZRadio https://t.co/wBdzZ9JJZx

A bejáratnál egy nagy felirat hirdette, hogy „Üdvözöljük az Ikea Mahane Jehuda fióktelepén”, utalva arra, hogy az IKEA múlt héten megnyithatta a boltjait Izraelben annak ellenére, hogy a zsúfolásig telt boltok növelik a koronavírus fertőzés esélyeit.

A demonstráción összecsapásra került sor a rendőri erők és a bolttulajdonos között, egyiküket le is tartóztatták.

A katonai rádió szerint a piac bolttulajdonosainak képviselőjet, Tali Friedmant berendelte a rendőrség kihallgatásra.

A főváros polgármestere, Moshe Lion kiállt az üzlettulajdonosok mellett.

„Remélem, a kormány hamarosan jóváhagyja a piac megnyitását, mely a jeruzsálemi családok százainak jövedelemforrása”, írta Twitteren. „Megígérem nektek, az árusoknak és a jeruzsálemi lakosoknak, hogy nem állok le, amíg a piacot újra meg nem nyitják.”

A kabinet pénteki döntése értelmében számos kiskereskedelmi üzlet, fodrász és szépségszalon újra megnyithatta kapuit vasárnap, amennyiben vállalta a higiéniára, védőeszközökre és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó irányelveket.

Az éttermek és élelmiszerboltok most már a házhozszállítás mellett elvitelre szánt termékeket is értékesíthetnek, ha fizikai elválasztót helyeznek el a pénztáros és az ügyfelek között.

Csütörtökre 1125814 munkanélkülivel 27.05 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta Izraelben.

 

[popup][/popup]