Jeruzsálem: katonát ábrázoló bábut akasztottak az ultraortodox negyedben

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A rendőrség pénteken eltávolított egy izraeli katonát ábrázoló bábut, amelyet Jeruzsálem egy túlnyomóan ortodox környékén egy tetőről lógattak le.

A Mea Searimban felakasztott izraeli katonát ábrázoló bábu 2018. március 2. (fotó: izraeli rendőrség)

Miközben a város a Purimot ünnepli, egy csoport fújoló és gúnyolódó személy töltötte meg az utcát, ahol a rendőrök az életnagyságú, egyenruhába öltöztetett bábut próbálták leszedni.

“A rendőrség eltávolított egy katonát ábrázoló bábut egy épületről Mea Shearim környékén,” – nyilatkozta a rendőrség. “Az előzetes vizsgálat megállapította, hogy gyúlékony folyadékkal volt átitatva, feltehetően azzal a szándékkal, hogy felgyújtsák.”

A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Avigdor Liberman védelmi miniszter, aki támogatja a jesiva tanulók számának növelését a hadseregben, elítélte az incidenst.

“A katonát ábrázoló bábu látványa Mea Searimban megdöbbentő,” írta Twitteren. “Védelmi miniszterként az a feladatom, hogy megvédjem [az összes izraelit és] ezeket az uszítókat is. Állampolgárként az a feladatom, hogy politikailag megküzdjek velük. A hatóságok feladata, hogy rács mögé juttassák őket. Számítok rá, hogy az ultra-ortodox pártok vezetői elítélik ezt a tettet.”

2017 szeptemberében a rendőrség letartóztatott egy jeruzsálemi ultra-ortodox férfit, aki felgyújtott egy izraeli katonát ábrázoló bábut a Lag B’Omer fesztivál alatt.

A pénteki incidenst megelőző napokban az ultra-ortodox törvényhozók azzal fenyegetőztek, hogy nem fogják támogatni a 2019-es állami költségvetés megszavazását, amennyiben a kötelező katonai szolgálatra vonatkozó törvénytervezetüket nem fogadják el, kockáztatva a koalíció összeomlását.

2017 szeptemberében a Legfelsőbb Bíróság eltörölte a vallásos tanulmányokat folytató ultra-ortodox férfiakat katonai szolgálat alól mentesítő törvényt, mondván, hogy aláássa a törvény előtti egyenlőség elvét.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]