Járványkorlátozásokra hívják fel a figyelmet a zsidó vallási intézményekben

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A COVID 19 járvány negyedik hullámának rohamos erősödésére tekintettel, a Krízismenedzsment ajánlása alapján, a Mazsihisz és a BZSH vezetése határozottan ellenzi, hogy a taghitközségek és a körzetek, valamint az intézmények – a szokásos imádkozáson és a hanukai gyertyagyújtáson kívül – bármiféle (kulturális és egyéb) rendezvényt tartsanak.

A Dohány utcai zsinagóga, a Zsidó Múzeum és a Hősök Temploma

Mindez a két szervezet ügyvezető igazgatója, dr Kunos Péter mai körlevelében áll, amit a BZSH honlapján is közzétettek:

“Változatlanul érvényesek a kiddusokra vonatkozóan kiadott korábbi rendelkezések. Az említett esetekben ugyanis nem biztosíthatók a járvány terjedését megakadályozó feltételek.

A napokban a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől és vezetőitől kapott levél szerint: „Meggyőződésünk, hogy a járvány jelenlegi negyedik hulláma során is szükség van az egyházi vezetők saját hatáskörében meghozható, a járvány terjedését megelőző, korlátozó intézkedésekre.”

„Javasoljuk, hogy a Mazsihisz mielőbb hívja fel a rabbikat, a hitközségeket és hittestvéreket a zárt térben folyó hitéleti tevékenység során az orrot és szájat fedő maszk viselésére, a kellő távolságtartásra, a kézfertőtlenítésre és betegség gyanúja esetén a közösségi megjelenéstől való tartózkodásra.”

A fentiek alapján újólag felhívom a figyelmet a már korábban elrendelt intézkedések következetes betartására.

Kérjük a taghitközségek és körzetek elnökeit és vallási vezetőit, valamint az intézmények világi és vallási vezetőit, hogy – amennyiben ez megoldható – programjaikat nyílt térre helyezzék át és ott tartsák meg.

Felhívom a figyelmet arra, hogy e rendelkezések betartásáért, esetleges be nem tartásának következményeiért minden vezető, hittestvérünk és munkatársunk egyéni felelősséggel tartozik. Az intézkedés a mai nappal lép hatályba.

Budapest, 2021. november 15. hétfő” – zárul a közzétett nyilatkozat.

[popup][/popup]