Jáir Lapid mesterterve Netanjahu megbuktatására

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Jáir Lapid, a Kék-Fehér lista másodikja kedden egy Facebook-bejegyzésben megvédte pártja arra irányuló tervét, hogy kisebbségi kormányt alakít az Egyesült (arab) Lista külső támogatásával, mondván, nem ez a koalícó, amit akartak, de ez az egyetlen útja a negyedik választások megakadályozásának.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Jáir Lapid, a Jes Atid párt vezetője, 2016. október 31-én

A március 2-i egy éven belüli harmadik választások sem oldották fel az izraeli kormányalakítási válságot. Bár a Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök vezette Likud 3 székkel megelőzte a Beni Gánc vezette Kék-Fehért, a jobboldali pártok nem tudták megszerezni a kormányalakításhoz szükséges minimális 61 széket.

Izraelben egyik párt sem tud egyedül 61 széket szerezni, így inkább a politikai blokkok nem pedig a győztes párt nagysága a mérvadó.

A jobboldal 58 széket míg a centrista Kék-Fehér a baloldali Munkapárt-Geser-Merec szövetséggel valamint az arab pártokkal együtt 55 mandátumot kapott. A királycsináló ismét az Avigdor Liberman vezette jobboldali szekuláris Jiszráel Beitenu lett 7 székkel. Liberman pedig úgy tűnik, tartja magát ígéretéhez, miszerint nem lesznek negyedik választások és Netanjahu nem lesz miniszterelnök.

„A Bibi [Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök] által terjesztett hazugságokkal ellentétben az Egyesült Lista nem lenne része ennek a kormánynak. Egyszer fognak szavazni kívülről [a kormány támogatására], és ezzel vége”, írta Lapid.

Netanjahu „már ezerszer együttműködött velük. Előzetesen bevallom, ez nem az a kormány, amit akartunk. Másrészt sokkal jobb, mint a jelenlegi patthelyzet. Egy ilyen kormány megállapíthatja a költségvetést, a minisztériumok újból munkához láthatnak, megnyílnak a Knesszet-bizottságok, segíteni fogunk a kisvállalkozásoknak és megakadályozzuk a tömeges elbocsátásokat.”

Lapid szerint, ha ez a koalíció nem jön létre, akkor az negyedik választásokhoz vezet, ami katasztrófa lenne.

„Negyedik választásokra megyünk, ahogy Bibi akarja. Igen, olyan szörnyű, mint amilyennek hangzik. Még több választások, még több alaptalan gyűlölet, még több felbujtás, még több erőszak, még több milliárd sékel elvesztegése.”

Lapid nem zárkózott el az egységkormány létrehozásától a Likuddal, de kijelentette, hogy ez az opció lehetetlen, mivel Netanjahu nem hajlandó második lenni a rotációban a miniszerelnöki posztra vonatkozó megállapodás szerint.

„A probléma az, hogy senkivel nem lehet beszélni. Ezerszer ellenőriztük. Bibi teljes egészében elutasította. Az egyetlen, ami érdekli, az ellene benyújtott vádemelések”.

A miniszterelnök ellen vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés miatt emeltek vádat. A tárgyalás a tervek szerint március 17-én veszi kezdetét.

A Kék-Fehér kétlépcsős terve, hogy kisebbségi kormányt alakít a Munkapárt-Geser-Merec és a Jiszráel Beitenu pártokkal. A koalíció legitimizálásához pedig megszerzi az Egyesült Lista támogatását. Ez elméletben összesen 62 támogatót jelent.

Miután megalakul a kormány megszavaznak két törvényjavaslatot, amely megakadályozza vádemelés alatt álló Knesszet képviselők (mint Benjamin Netanjahu) miniszterelnöki kinevezését, valamint a miniszterelnöki pozíció két terminusra való korlátozását.

Gánc és Liberman abban reménykedik, ha Netanjahu kikerül a képből, a Likuddal akár egységkormánnyá is bővülhet a koalíció, vagy a jobboldali szövetségből (Az ultraortodox Sasz és Jahadut Hatora valamint a vallásos-cionista Jamina) csatlakoznak hozzájuk.

Címkék:Benjamin Netanjáhu, Izrael, Jair Lapid, választások

[popup][/popup]