Jair Lapid kormánya legkésőbb június 14-én leteszi a hivatali esküt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Járiv Levin Kneszet-elnök (Likud) pénteken közölte, hogy hétfőn be kívánja jelenteni a plénumnak, hogy a centrista Jes Atid vezetőjének, Jáir Lapidnak sikerült kormányt alakítania. Ez azt jelenti, hogy Izrael új kormánya, amelyet a nemzeti-vallásos Jamina elnöke, Naftali Bennett vezet majd Lapiddal felváltva, legkésőbb június 14-én, hétfőn teszi le az esküt.

Jair Lapid

A Benjamin Netanjahu miniszterelnök elmozdítására törekvő pártok tagjai – írja az ujkelet.live – , eleinte attól tartottak, hogy Levin megpróbálja a törvényes időkereten túl késleltetni az új kormány beiktatását.

Levin azonban közleményében jelezte, hogy már a következő Kneszet ülésen bejelenti az új kormányt, és elősegíti az eskütételről folytatott vitát.

Az új kormányt alkotó Netanjahu-ellenes tábor most átgondolja, leváltsa-e Levint az új kormány eskütétele előtt, vagy csak utána. A törvény szerint új kormány beiktatásakor új Kneszet-elnököt is választanak.

Lapid Jes Atid pártja csütörtökön kezdte meg a jogalkotási folyamatot, hogy megpróbálja leváltani Levint saját képviselőjére, Miki Lévire. A Jamina, akit erről a lépésről nem értesítettek, azonban bejelentette, hogy az eskütétel előtt nem támogatják az új házelnökről való szavazást, a párt egyik törvényhozójának, Nir Orbachnak az ellenkezése miatt.

Aznap később a Közös Lista – többnyire arab törvényhozók alkotta szövetség, amely nem része a Lapid-Bennett koalíciónak, de Netanjahu ellenzői – bejelentette, hogy támogatja a lépést, biztosítva a kényelmes többséget a szavazáshoz.

Teljes cikk

[popup][/popup]