Izraeli vezetők elleni merényletekre készülő terrorcsoportot fogott el az izraeli belbiztonsági szolgálat

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraeli vezetők, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Nir Barkat jeruzsálemi polgármester elleni merényletre készülő terrorista csoportot fogott el a Sin Bét belbiztonsági szolgálat Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.

Jiszrael Kac hírszerzésügyi miniszter

Már vasárnap vádat emeltek a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet három tagja ellen, akik Szíriából irányítva izraeli vezetők megölésére készültek, de csak kedden hozták nyilvánosságra a történteket.

Az egyik vádlott a harminc éves Muhamad Dzsamal Rasde, aki a Jeruzsálemtől keletre lévő Suafat menekülttábor lakója, és terrorista tevékenységért korábban már ült izraeli börtönben.

A nyomozás szerint külföldi, köztük szíriai terroristák útmutatásai alapján tervezte a támadásokat, többek között az amerikai konzulátus egyik épülete elleni akciót, valamint a Palesztin Hatóság fegyvereseinek kiképzésében részt vevő kanadai delegáció elleni merényletet.

A csoport azt tervezte, hogy a támadások végrehajtásához Jordániából hoznak segítőket. A Sin Bét szerint Rasde előzetesen információt gyűjtött a célpontokról a szíriai terrorszervezetektől kapott utasítások alapján.

A két másik gyanúsítottat később fogták el. Kihallgatásuk megerősítette a vádak megalapozottságát, s újabb információkat szolgáltatott a gyanúsítottak és a csoport tevékenységéről.

“Az eset azt mutatja, hogy Szíriában, és sajnos Törökországban is vannak  terrorista központok, a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász főhadiszállásai, amelyek célja izraeli célpontok elleni támadás. A biztonsági erők feladata, hogy megakadályozzák ezeket még végrehajtásuk előtt”- mondta Jiszrael Kac hírszerzésügyi miniszter kedden a Ynetnek.

“A kormányfőt nagyon szoros biztonsági gyűrű veszi körül, és jelentős a megelőzési tevékenység is. Mellesleg minden nap megpróbálnak terrortámadásokat exportálni Izraelbe, s a biztonsági szolgálatok és szervezetek napi szinten csodálatos megelőző munkát végeznek, amelynek kilencvenkilenc százaléka el sem jut a nyilvánossághoz”- tette hozzá Kac.

[popup][/popup]