Izraeli válasz a Molotov-koktélt szállító léggömbökre

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Védelmi Minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) részlege, mely Izrael katonai összekötőjeként funkcionál, szerdán bejelentette, hogy 10 tengeri mérföldre csökkenti a gázai halászati zóna területét, megtorlásul a határon átreptetett Molotov-koktélt szállító léggömbökért, melyek tüzeket okoztak a Gázai övezettel határos izraeli területeken.

Illusztráció: halászhajó a Gáza város kikötőjében 2016. április fotó: AFP/Mohammed Abed

 

A COGAT nyilatkozata szerint az intézkedés további utasításig érvényben marad.

Március 31-én az egyiptomi közvetítésű nem hivatalos tűzszüneti megállapodás első engedményeként Izrael 12 tengeri mérföldről 15-re növelte a halászati zóna területét, az Ynet híroldal szerint Izrael a második intifáda óta nem engedélyezett ilyen széles tartományt. Izrael április 30-án egy Gázából kilőtt de a tengerbe zuhant rakétát követően 6 tengeri mérföldre csökkentette a zónát, majd május 4-én az összecsapások miatt lezáratta. Május 10-én ismét megnyitotta 12 tengeri mérföldre növelve, majd 21-én tovább növelte 15 tengeri mérföldre, de 22-én megtorlásul a Molotov-koktélt szállító lufikra 10 tengeri mérföldre csökkentette, majd 26-án ismét 15-re növelte.

Gázából átreptetett terror lufik kedden két tüzet okoztak az Eskol régióbeli Be’eri erdőben.

A 12-es csatorna múlt hétfői riportja szerint az Egyiptom és az ENSZ közvetítésével létre jött 6 hónapra szóló tűzszüneti megállapodás részeként, melynek tényét mind Izrael mind a Hamász tagadja, a terrorszervezet leállítja az erőszakos incidenseket a határkerítés mentén, fenntartja a 300 méteres ütköző zónát a határtól; leállítja a terror lufik átreptetését Izraelbe és az éjszakai egységek működését a határnál; és leáll az izraeli blokád megtörésére indított flotillákkal.

Izrael cserébe ismét kiterjeszti 15 tengeri mérföldre a gázai halászati zóna területét, lehetővé teszi az Egyesült Nemzetek munkáért készpénzt programjait, engedélyezi a gyógyszerek és egyéb humanitárius segélyek belépését az övezetbe, és tárgyalásokat indít a villamos energia, a határátkelők, az egészségügyi ellátás és egyéb finanszírozási kérdésekben.

Teljes cikk

[popup][/popup]