Izraeli terv a Gázai övezet jövőjére

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök éppen egy olyan rendezési terv felé húz, mely Gázát először katonai közigazgatás alá vonná, de a kivonulás után is fenntartaná a jogot, hogy az izraeli hadsereg műveleteket hajtson végre az övezetben.

Benjamin Netanjahu

Egy titkos izraeli tervezet szerint Izrael távlati célja, hogy létrehozzon egy katonai kormányt a Gázai övezetben, mellyel egyrészt építhetné a regionális kapcsolatait, másrészt szemmel tarthatná a jövőbeli palesztin államot, harmadrészt békejobbot nyújthatna Szaúd-Arábiának.

Jerusalem Post szerint a gázai tervekben azt írják – szemlézte a cikket az Euronews -, hogy Izrael a katonai kormányzat életre hívását követően felügyelné a humanitárius segélyek elosztását, egyben felelősséget vállalna a polgári lakosság biztonságáért.

A második szakaszban megalapoznák egy nemzetközi arab koalíció létrejöttét, melyben Szaúd-Arábia, Egyiptom, Marokkó, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és más arab országok is részt vennének. A koalíció széles körben fogná össze a régió országait, és támogatná egy új Palesztin Hatóság létrehozását.

Izrael a tervek szerint a Hamászhoz nem kötődő, illetve a Palesztin Hatóság elnökének, Mahmúd Abbásznak a csoportjához közvetlenül nem tartozó tisztviselőkre hagyná a Gázai övezet kormányzását, és ezzel lezártnak tekintené a katonai közigazgatást, viszont fenntartaná magának a jogot, hogy ciszjordániai műveleteinek tükrében biztonsági műveleteket hajtson végre Gázában abban az esetben, ha a terrorizmus, vagy a terrorista cselekedetekhez szükséges infrastruktúra ellen lép fel.

A következő szakasz Gáza stabilizációjára épít, illetve függ az új Palesztin Hatóságnak az oktatás és a terrorizmus kezelésével kapcsolatos reformok sikerétől.

Teljes cikk

[popup][/popup]