Izraeli oktatási miniszter: a judaizmus tanulása fontosabb a tudományokénál

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Naftali Bennet izraeli oktatási miniszter szerint a judaizmus tanulása fontosabb a tudományok és a matematika elsajátításánál – írta kedden a Háárec című izraeli újság.

Naftali Bennet „királycsináló” helyzetbe került FOTÓ EUROPRESS GETTY IMAGES

“Zsidó vallási tanulmányokat folytatni és jeleskedni bennük fontosabb számomra, mint matematikát és tudományokat elsajátítani” – mondta Bennet a világi iskolákban judaizmust tanító Táli Alapítvány megalakításának negyvenedik évfordulójára szervezett hétfői rendezvényen.

“Tudást és fejlesztéseket a világba exportáló high-tech nagyhatalomként is szellemi hatalomnak kell maradnunk, és lelki tudást kell átadnunk a nagyvilágnak” – hangsúlyozta a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt élén álló oktatási miniszter. “Ez a cionista jövőkép következő fejezete, így leszünk ismét vezetők a népek között” – fűzte hozzá.

A miniszter a különböző zsidó vallási irányzatok közötti harcra és a zsidó vallás izraeli ultraortodox irányzatának kizárólagos állami felügyeletére utalva kifejtette, hogy szerinte a judaizmus mindenkié, egyik jelenlegi irányzata sem rendelkezhet vele egyedül, mert az egész zsidó nép közös, egyenlően birtokolható szellemi kincse.

Bennetnek a zsidó vallási tanulmányokat a matematika elé helyező kijelentése azért okozott különösen nagy meglepetést Izraelben, mert korábban éppen a matematikaoktatás színvonalának emelését tekintette a legfontosabb kérdésnek. Az utóbbi hónapokban minisztériuma agresszív médiakampányt folytatott: a tévécsatornákon, a rádiókban sugárzott reklámokban hirdette az emelt szintű matematika érettségi előnyeit a középiskolások számára. Izraelben ugyanis az utóbbi években csak tízezren vállalták évente az emelt szintű érettségit matematikából, holott korábban még 18 ezer körül volt a számuk.

[popup][/popup]