Izraeli nő a világ tetején

Írta: Bassa László - Rovat: Hírek - lapszemle

Az idei május számos olyan eseményt hozott, ahol izraeli hölgyeké volt a főszerep.

Daniel Wolfson a Mount everest tetején

„Itt vagyok a világ tetején” – írta május 23-án Facebook oldalán Daniel Wolfson hegymászó. A 43 éves tel-avivi jogásznő a Mount Everest csúcsot meghódítók klubjának tagja lett, ahol eddig csak izraeli férfiakat tartottak számon. Daniel tíz éve egy bulgáriai üdülőhelyen síelés közben csípőcsont törést szenvedett, és az implantátum beültetésével járó operációt követően orvosai kizárták, hogy alpinistaként folytathatja, sőt azt mondták, hogy élete végéig sántítani fog.

 

 

Впервые израильтянка покорила Эверест

Даниэль Вольфсон стала первой израильтянкой, покорившей Эверест#Израиль​ #Эверест #рекордыSTMEGI TV – Первый Еврейский интернет-телеканал. Мы собираем для Ва…

A Rotterdamban rendezett Eurovíziós dalfesztiválon Eden Alene képviselte Izraelt. Szülei Etiópiából alijáztak, ő évezredünkkel egyidős és a jeruzsálemi Katamon negyedben született. 2018-ban izraeli X faktor győztes lett, a 2020. évi dalfesztiválon pedig a Rising Star győzteseként indult volna, amit a koronavírus pandémia miatt nem rendeztek meg. Set Me Free című dalát az izraeli műsorsugárzó dalválasztó show-jában választották ki a rotterdami szereplésre, ahol ugyan csupán a 17. helyen végzett, Eden mégis rekordot döntött azzal, hogy a dalfesztivál történetében a legmagasabb hangot sikerült kiénekelnie a harmadik oktávban. A csúcsot egy horvát énekesnő tartotta 1996 óta.

A Budapesten rendezett vizes Európa-bajnokságon a 17 éves izraeli Anasztaszija Gorbenko a brit Woodot és a magyar Hosszú Katinkát maga mögé utasítva, 2:09:99 idővel (nemzeti csúcs) győzött a nők 200 méteres vegyesúszásában.

[popup][/popup]