Izraeli miniszter: Csak idő kérdése a szíriai rakétatámadás

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány egyik minisztere szerint csak idő kérdése, hogy Szíria mikor indít rakétatámadást nagyobb izraeli városok ellen.

Szíriai rakéták

Gilád Erdán hátországi védelemmel megbízott miniszter kedden este nyilatkozott az izraeli katonai rádiónak Jeruzsálemben annak kapcsán, hogy Izraelben a jövő héten nagyszabású polgári védelmi gyakorlat kezdődik. Az interjú nem sokkal azt követően hangzott el, hogy Izrael és Szíria között újabb tűzpárbaj volt a két ország közötti határ mentén a Golán-fennsíkon.

– Többé nem az a kérdés, vajon Szíria indít-e rakétatámadást sűrűn lakott izraeli központok ellen, hanem az, hogy mikor – állította a miniszter, aki szerint ez bármikor megtörténhet.

Az elmúlt héten az izraeli média egy védelmi minisztériumi jelentést ismertetett, amelyek szerint Izrael nincs kellően felkészülve a polgári lakosság megvédésére olyan esetleges terrorista támadások ellen, amelyeket nem hagyományos fegyverekkel hajtanak végre. A jelentés az illetékes izraeli hivatalok, illetve hatóságok felkészültségét közepes szintűnek nevezte, miközben úgy értékelte, hogy a nem hagyományos eszközökkel történő terrortámadások veszélye növekszik. Ezzel kapcsolatban pedig azt hangoztatta, hogy a legnagyobb aggodalmat „a szíriai vegyi és biológiai fegyverkészletek” jelentik.

A miniszter figyelmeztette Szíriát: Izrael rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyek – mint fogalmazott – rendkívül erőteljes választ tesznek lehetővé.

Ezzel egy időben az izraeli vezérkari főnök óvta Damaszkuszt attól, hogy a Golán-fennsíkon újabb Izrael elleni támadásokat hajtson végre. Hétfői értesülések szerint a szíriai fegyveres erők átlőttek a határon és megsemmisítettek egy izraeli katonai járművet. Amennyiben a szíriai rezsim katonái továbbra is fenyegetik a térség biztonságát, Damaszkusznak számolnia kell a következményekkel – jelentette ki.

[popup][/popup]