Izraeli maffiózók külföldi leszámolásait göngyölítette fel az izraeli rendőrség

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli szervezett bűnözői csoportok prágai, németországi és Izraelben elkövetett leszámolásait göngyölítette fel az izraeli rendőrség a közszolgálati rádió pénteki híradása szerint.

Az utóbbi napokban tömeges letartóztatások voltak Izraelben, több tucat olyan bűnözőt állítottak elő a nyomozók, akiket az évtizedes helyi maffiaháborúban elkövetett, bűnözői csoportok egymás elleni merényleteivel vádolnak.

Aszi Abutbul

Aszi Abutbul

Az egyik helyi bíróság pénteken két héttel meghosszabbította Riki Sirzinek, az egyik csoport vezetőjének az előzetes letartóztatását, mert noha az ügyvédje által előadott védekezés szerint a kérdéses időpontban Izraelben tartózkodott, mégis azzal vádolják, hogy része volt egy másik bűnbanda feje, Aszi Abutbul elleni, nagy port felvert 2004-es prágai gyilkossági kísérletben, és egy másik bűnöző, Gáj Jehezkel egy évvel korábbi, németországi megölésében.

Az izraeli maffiaháborúk felszámolását több vádalkut kötött tanú segíti, s a nyomozók remélik, hogy hamarosan közelebb jutnak egy bíró meggyilkolásának felderítéséhez is.

Az izraeli „keresztapák” egymás elleni harcában számos máig felderítetlen kivégzési kísérlet és gyilkosság történt az utóbbi években. Többek közt kétszer is megpróbálták megölni autókban elhelyezett bombákkal a végül az Egyesült Államokban letartóztatott és elítélt, jelenleg egy izraeli börtönben ülő Zeév Rózensteint.

Az egyik alkalommal egy robbanószerkezet megölt egy tel-avivi utcán három ártatlan járókelőt. Kinyomozatlan az az ügy is, amikor az egyik bűnbanda egy ismert bűnöző ellen vallomásra készülő egyik tagját megmérgezték börtöncellájában.

[popup][/popup]