Izraeli Legfelsőbb Bíróság: Több ultraortodoxot a hadseregbe

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította az ultraortodoxok katonai felmentését biztosító törvénykiegészítést.

Az izraeli hadsereg ultraortodoxokból álló Nahal brigádjának katonái

Az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság elutasította az ultraortodoxok katonai felmentését szabályozó, két évvel ezelőtt megszavazott törvénykiegészítést – jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A kérdésben a legfelsőbb bírói grémium kilenc tagja ítélkezett, és nyolcan közülük úgy döntöttek, hogy az ultraortodox pártok koalícióba lépésekor elhatározott törvénymódosítás “alkotmányellenes, aránytalan és károsítja az egyenlőséget”.

A két éve megszavazott változtatás csökkentette a hadseregbe behívandó ultraortodox vallásosok számát, mégpedig egy korábbi törvény kiegészítéseként, amelyet az előző, ultraortodox pártok nélküli, 2013-05 között működő Netanjahu-kormány hívott életre a vallásosok katonai szolgálatának fokozatos bevezetése érdekében.

Az előző kormánykoalícióban résztvevő centrista Jes Atíd párt nyomására megfogalmazott, a katonai behívást szabályozó törvénykezés fokozatosan emelkedő kvótát megállapítva határozta meg a behívandó ultraortodox – izraeli nevén haredi – fiatalok számát. A törvénynek az volt a célja, hogy ez a rendkívül vallásos életmódot folytató társadalmi csoport is egyre inkább kivegye a részét a közteherviselésből a katonai szolgálat terén.

A 2015-ben létrejött új kormánykoalícióban azonban az ultraortodoxok foglalták el a centrista pártok helyét, és azonnal megszavaztattak egy törvénymódosítást a kvóta csökkentésére, s ezáltal minél több, a tórát tanulmányozó fiatalok felmentésére.

A legfelsőbb bíróság ezt a változtatást szüntette meg, és arra kötelezte az izraeli kormányt, hogy egy éven belül növelje a behívott harediek számát. A grémium a Minőségi Kormányzásért nevű közhasznú civil szervezet beadványa nyomán tárgyalta meg a kérdést.

Az ultraortodox pártok kedd délután kiadott közleményükben elutasították a legfelsőbb bíróság döntését. “Az elidegenedett legfelsőbb bíróság gyűlöli a tóratudósokat. Ami sok, az sok!” – hangoztatták.

“Egyenlőség, uraim, egyenlőség! Katonai, nemzeti, vagy civil szolgálat mindenki számára trükkök és stiklik nélkül”- ezekkel a szavakkal üdvözölte viszont a döntést Cipi Livni, az ellenzékben lévő baloldali Cionista Tábor politikusa.

Az izraeli törvényhozók nem először vallanak kudarcot az ultraortodoxoknak privilégiumokat biztosító bevonulási törvénnyel kapcsolatban. Az izraeli parlament, a kneszet 2002-ben is elfogadott már egy úgynevezett Tal-törvényt a kérdés szabályozására, de később azt is elvetette a legfelsőbb bíróság, mert az sem állt összhangban a törvény előtti egyenlőség alkotmányos követelményével.

 

Címkék:Nahal

[popup][/popup]