Izraeli bíróság ítélte el a palesztinok elleni zsidó merénylőt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli bíróság bűnösnek találta a Duma településen 2015-ben gyújtóbombás merényletet végrehajtó zsidó telepest.

Amiram Ben-Uliel a bírósági tárgyalásra érkezik (Fotó: Moti Kimchi)

A Lod-i kerületi bíróság megállapította, hogy Amiram Ben-Uliel nyugati-parti telepes gyújtóbombával végrehajtott merényletet követett el 2015 júliusában, amelynek következtében a palesztin Dawabsha család három tagja, a másfél éves Ali, édesanyja Riham és apja Saad életét vesztette. A négy éves Ahmad túlélte a támadást. A bíróság Ben-Ulielt bűnösnek mondta ki.

Az eset sokkolta az izraeli közvéleményt, és hónapokon keresztül tovább mérgezte az izraeli-palesztin viszonyt. Az idő tájt szélsőséges zsidó ’polgárőrök’ merényletek hullámát indították el. Ben-Ulielt a háromszoros gyilkosságon kívül a bíróság két emberölési kísérletben és gyújtogatásban találta bűnösnek. Bizonyíték hiányában fölmentették a terrorista szervezkedés alól, és Ruth Lorch bíró az ítélet kihirdetésekor kijelentette: tagadható, hogy a cselekményt „rasszizmus diktálta bosszúvágy” diktálta volna.

Hussein Dawabshe, Riham édesapja a döntést igazságosnak nevezte. „A per nem képes visszaadni családomat, de senkinek sem kívánom azt, hogy az enyémhez hasonló traumán menjem keresztül.”

A merényletet az izraeli politikai élet szereplői egyöntetűen elítélték. Netanjahu „zéró toleranciát” hirdetett, a nyomozó hatóság pedig számos gyanúsítottat helyezett vizsgálati fogságba hosszabb időre, amit addig csak a szélsőséges palesztinok ellen foganatosítottak jellemzően – tartós elzárást vádemelés nélkül.

Bíráló hangok ugyanakkor megjegyzik, hogy életet nem követelő, mecsetek és templomok ellen irányuló gyújtóbombás merényletek maradtak megtorlatlanul éveken keresztül, és a Duma ügy kivizsgálása is hosszan húzódott. Ezzel kapcsolatban a palesztinok kettős mércét emlegettek, amennyiben a palesztin gyanúsítottakat hamar letartóztatják a szigorú katonai jogrendszer alapján, miközben az izraeli zsidókat a büntető törvények védik.

Amikor a bírák bevonultak, a 25 éves Ben-Uliel görnyedten ült a vádlottak padján, és egy feltehetően biblikus szöveget tanulmányozott.

A Sin Bét belső biztonsági szolgálat szerint a vádlott beismerte, hogy előre eltervezte, majd megvalósította a merényletet; két segítőtársa is volt. Azt mondta, hogy egy hónappal azelőtt meggyilkolt izraeli haláláért állt bosszút. Ügyvédeit nem lepte meg az ítélet; a beismerő vallomást állítólag kínzás hatására tette.

A végső ítéletet június 9-én hirdetik ki.

Az Ynetnews nyomán Bassa László

[popup][/popup]