Izraeli arab orvosok segíthetik a gázai betegeket

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Arab nemzetiségű izraeli orvosok delegációja több száz betegnek segít két napig a Gázai övezetben a koronavírus-járvány sújtotta kórházakban – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál pénteken.

Izraeli arab orvosok látják el a betegeket Gázában (Fotó: Times Of Israel, Mu’ataz Azaya)

A Physicians for Human Rights (Orvosok az Emberi Jogokért – PHR) nevű szervezet orvoscsoportja csütörtök reggel lépett be, és két napig tartózkodik a Gázai övezetben, hogy több száz ember számára ingyenes kezelést biztosítson.

A világjárvány kilenc hónappal ezelőtti kezdete óta első alkalommal érkezett Izraelből személyes orvosi segítség Gázába. A tizenkét, az izraeli lakosság mintegy ötödét alkotó arab kisebbséghez tartozó orvos nem a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségekben szenvedőknek nyújt közvetlenül segítséget, hanem műtéteket végez a járvány miatt túlterhelt kórházakban, és továbbképzést tartanak palesztin kollégáik számára.

A küldöttség a járvány leküzdéséhez szükséges orvosi felszerelést és gyógyszereket is vitt magával, de elsősorban az olyan sürgős eseteknél segédkezik, amelyek háttérbe szorultak vagy amelyek kezelése elmaradt a Covid-19-betegek elsőbbséget élvező ellátása miatt.

A csoportban ortopéd orvosok, neurológusok, szívsebészek és mentálhigiénés szakemberek vannak, és Hán-Junisznál egy ideiglenes rendelőben betegeket is fogadnak. A orvosküldöttség tagjai önkéntesen és díjazás nélkül vállalták a gázai segítségnyújtást, és az általuk nyújtott kezelések díjmentesek.

A Gázai övezetben a járvány első, tavaszi hullámának idején csak nagyon csekély számban betegedtek meg, de az elmúlt hetekben meredeken emelkedni kezdett az új fertőződések száma.

Csütörtökön 10 321 aktív fertőzöttet tartottak nyilván, pedig három hete még csak kétezer körül járt ez a szám. Az elmúlt 24 órában 827 vírushordozót regisztráltak, és az elvégzett koronavírus-tesztek több mint 30 százaléka pozitívnak bizonyult, ami azt jelzi, hogy az ismert eseteken túl is széles körben elterjedt a koronavírus. (MTI)

[popup][/popup]