Állami szervezet fogja vizsgálni az október 7-i “nagy mulasztásokat” a háború után

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Matanyahu Englman állami számvevő szerint az izraeli polgárokat cserbenhagyták a Hamász október 7-i, Izrael elleni kegyetlen támadásával szemben. Az akkori “nagy mulasztásokat” végül hivatala fogja felülvizsgálni, kemény kritikát fogalmazva meg Izrael védelmi rendszerének összeomlása miatt.

Matanyahu Englman a Kneszet pénzügyi bizottsága előtt

“Október 7-én Izrael Állam határait áttörték, és az átkozott Hamász terroristái azt tettek az ország városaiban, amit csak akartak. Izraeli állampolgárok ezreit mészárolták le, erőszakolták meg és rabolták el, és hagyták sorsukra Szimchát Torá napján” – mondta Englman a Knesszet pénzügyi bizottsága előtt.

Az állami számvevő rámutatott hivatalának tegnap kiadott jelentésére, amely a civil szükségletek kezelésének elmulasztásáról szól, és azt mondta: “A mészárlás napján a biztonsági válaszlépésekben feltárt mulasztások a háború kitörése miatt több százezer evakuált emberre szükségleteire adott válaszlépések sorozatos hiányosságaiban folytatódtak”.

Englman szerint az október 7-i eseményeket körülvevő biztonsági szolgálatok működésének vizsgálata akkor kezdődik majd, amikor a Hamász ellen a Gázai övezetben zajló háború fejleményei ezt lehetővé teszik, kijelentve, hogy lehetetlen lenne ezt a vizsgálatot lefolytatni, miközben az IDF intenzív katonai műveleteket folytat.

“Az azonban már most világos, hogy az izraeli kormánynak és a biztonsági erőknek alapos belső vizsgálatot kell lefolytatniuk arról, hogyan történhetett az október 7-i nagy kudarc” – mondja az számvevő. (Times Of Israel)

[popup][/popup]