Izraelben megszavazták a civilek finanszírozásának korlátozását kampány idején

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli parlament elfogadott egy törvénymódosítást, amely korlátozza a politikai célokat kitűző civil szervezetek finanszírozását kampányidőszakokban – jelentette a helyi média kedden.

A Kneszet ülésterme

A Háárec című újság értesülése szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök az unokatestvére és ügyvédje, David Simrón vezette ügyvédi irodával közreműködve fogalmazta meg a törvényjavaslatot, amelyet a kormányfő kezdeményezésére negyvenegy törvényhozó szavazott meg huszonhét ellenében a hétfő késő éjszakába nyúló parlamenti ülésen.

A jobboldali kormánykoalíció tagjai azért tartották fontosnak a törvénymódosítást, mert 2015-ben, az előző választási kampány idején a külföldről, Amerikából is pénzelt V15 nevű civil szervezet – az akkori közvélemény-kutatási adatok alapján – hatékonyan kampányolt Netanjahu megbuktatása érdekében.

Jószéf Sapira, a számvevőszék elnöke felmentette tavaly a V15 mozgalmat a “helytelen politikai beavatkozás” vádja alól a választások idején, azzal az indoklással, hogy nem volt semmiféle jele annak, hogy bármely politikai párttal állt volna kapcsolatban. Ugyanakkor az amerikai szenátus kétpárti vizsgálóbizottsága megállapította, hogy a OneVoice nevű csoport amerikai kormányzati forrásokból 350 ezer dollárt (mintegy százmillió forintot) kapott, hogy segítse megszervezni a V15 aktivistáinak eljutását az izraeli szavazókhoz.

Az Izraelben V15-törvényként emlegetett szabályozás ezentúl megnehezíti, hogy magánszemélyek a pártfinanszírozási törvény megkerülésével jelentős pénzösszegeket adományozzanak a választások befolyásolására, és ezzel kiegészíti az eddigi kampányfinanszírozási jogszabályt.

A százezer sékelnél (mintegy hét és félmillió forintnál) nagyobb donációkat jelenteni kell majd az állami számvevőszéknek, a négyszázezer sékelnél (mintegy harmincmillió forintnál) nagyobb összegeket pedig bírsággal sújtják vagy csalás gyanújával indítanak bűnvádi eljárást.

Százezer sékelben (mintegy hét és félmillió forintban) korlátozták a csoportok pénzköltését a választások előtti három hónapban a többi között a politikai hovatartozást rögzítő adatbázisok kialakítására, a szavazók megszólítását célzó, illetve pártok melletti vagy elleni kampányrendezvényekre.

Az érintett csoportok és a civil szervezetek attól tartanak, hogy ezentúl nehezebb lesz pénzt szerezniük kampánycéljaikra. Az új törvénykezéssel egy időben a honatyák mintegy húszmillió sékellel (másfél milliárd forint)növelték a Kneszet pártjainak pénzügyi támogatását.

A főként lelkes fiatalokból álló, Izraelt teleplakátozó, az embereket személyesen felkereső és meggyőzni próbáló V15 szervezet már feloszlott ugyan, de egy új, Darkénu, vagyis Utunk nevű civil szervezet hozzá hasonló célokat követ.

A parlamenti indítványt beterjesztő kormányzó Likud párt képviselője, Joáv Kis ezzel kapcsolatban azt mondta a törvényhozásban, hogy “a V15 vesztett a 2015-ös választásokon, és a Darkénu is veszteni fog a következőn”.

 

[popup][/popup]